Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Abonare
Igor Dodon a apreciat că Maia Sandu este pe punctul de a încălca Constituția pentru a treia oară și le-a reproșat ambasadorilor occidentali că acceptă tacit aceste derapaje.  

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu va încălca din nou Constituția, pentru a treia oară, dacă pe 23 martie va emite un decret prezidențial de dizolvare a Parlamentului. 

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
PSRM l-a îndemnat pe șeful misiunii UE să respecte suveranitatea și independența Moldovei

Fostul președinte, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), s-a referit la acest aspect în emisiunea sa live săptămânală din 26 februarie.

Pe 23 martie se împlinesc trei luni de când și-a depus demisia Guvernul condus de Ion Chicu, iar în acest termen urma să fie instituit un nou guvern. În caz contrar, Parlamentul trebuie dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate, conform Constituției.

Igor Dodon a spus că sfidarea de către Maia Sandu a Constituției și deciziilor Curții Constituționale este „o încercare de uzurpare a puterii în stat”.

Liderul PSRM a precizat care au fost încălcările anterioare comise de Maia Sandu.

”Prima a fost când a mers la Curtea Constituțională și a spus că trebuie să se facă autodizolvarea Parlamentului. (...) Curtea Constituțională i-a spus că nu se poate. A doua – când nu a acceptat candidatul majorității parlamentare Durleșteanu, pentru că se teme de ea. (...) Și acum la a treia merge - până pe 23 martie nu va face nimic, dar pe urmă vom vedea”, a comentat fostul președinte Dodon.

„Orice fuhrer și-a început activitatea prin încălcarea Constituției și uzurparea puterii în stat. Ceea ce avem acum în Republica Moldova este exact ce am avut în istorie în veacul trecut”, a adăugat, între altele, Igor Dodon.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Politică
Igor Dodon a spus că Maia Sandu l-a „devorat” pe Filat, apoi pe Năstase

Liderul PSRM a spus că, în acest context, i se pare „mai mult decât stranie tăcerea ambasadorilor occidentali”. În opinia sa, aceștia acceptă tacit derapajele Maiei Sandu.

„Stimați ambasadori europeni, ați mai avut politicieni pe care-i puneați la icoanele europene - Filat, Leancă, Lupu, Plahotniuc. Le iertați tot. Când guvernul european fura miliarde, le băteați pe spate și le spuneați „Bravo”, îi aduceați drept exemple pentru Parteneriatul Estic. Acum, când „favorita” voastră încalcă Constituția, de ce tăceți? Chestia aceasta va fi penalizată de cetățeni, care înțeleg totul”, a spus Igor Dodon.

Liderul PSRM a spus că formațiunea sa nu va iniția un referendum de demitere a Maiei Sandu, din cauză că aceasta n-o va desemna la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, candidatul propus de o majoritate parlamentară constituită din 54 de deputați socialiști și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova”. El a subliniat că nu merită să fie cheltuiți banii pe organizarea unui referendum, în situația în care de pe ei pot fi procurate vaccinuri anti-COVID. Igor Dodon a subliniat însă că „Maia Sandu trebuie să revină în câmpul legal”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0