Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce este discriminarea? Plângeri depuse de moldoveni

© Sputnik / OsmatescoIan Feldman
Ian Feldman - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Abonare
Tot mai mulți cetățeni din țara noastră susțin că sunt discriminați. În anul 2020, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a înregistrat aproape 300 de plângeri. Ce înseamnă, de fapt, a fi disriminat și care sunt cauzele ce alimentează fenomenul?
Ce este discriminarea? Plângeri depuse de către moldoveni

Cele mai multe cazuri de discriminare vizează domeniul muncii, accesului la bunuri și servicii, justiție și educație. De asemenea, analiza plângerilor arată că victime ale discriminării devin mai frecvent femeile.

Victorina Luca - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2020
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, Ian Feldman, a declarat că la adresa instițuției parvin multe plângeri din partea cetățenilor moldoveni, însă nu fiecare se soldează cu o decizie de constatare.

Aproape jumătate dintre acestea sunt declarate inadmisibile, întrucât nu conțin datele prevăzute de lege sau solicitările persoanelor nu sunt în comeptența Consiliului.

"Unii oameni se plâng pe vreme, pe curs valutar. Cetățeanul percepe orice încălcare a unui drept o discrimianre, ceea ce nu este corect", a subliniat Ian Feldman.

În acest sens, specialistul a precizat că discriminarea este atunci când două persoane se află în situații similiare, dar sunt tratate diferit. Astfel, în topul deciziilor de constatare este menționată discriminarea pe criterii de dizabilitate, sex, gen, limbă și vârstă.

"Spre exemplu, cineva se poartă cu dvs mai puțin favorabil pentru că aveți altă religie, culoarea pielii, vorbiți altă limbă, vocifirați niște convingeri politice sau sunteți defavorizat din cauza apartenenței la un grup. Avem multe plângeri în care persoana se simte discriminată atunci când atinge vârsta de pensionare și este concediată", a remarcat Ian Feldman.

Cum puteți demonstra faptul că ați fost disciriminat și care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindeți, aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0