Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

© Photo : Facebook / Victorina LucaVictorina Luca
Victorina Luca - Sputnik Moldova
Abonare
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0