Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?

© Sputnik / Mihai CarausPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Abonare
Președintele țării, Maia Sandu, evită să poarte consultări cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Ce riscă Maia Sandu pentru faptul că nu respectă decizia Înaltei Curți și Constituția Republicii Moldova?
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?

În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, politologul Pavel Midrigan a declarat că riscul pentru președintele Maia Sandu este foarte mare în condițiile în care, până pe 23 martie, nu vor avea loc consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Există chiar și riscul de pedeapsă penală, susține Midrigan.

Конституция РМ - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Cum poate fi obligată Sandu să respecte Constituția - expert

”Referitor la încălcarea răspunderii politice va constata Curtea Constituțională, dar există și răspunderea juridică – abuzul de putere prevăzut în Codul Penal. Cineva poate să se adreseze la Procuratura Genrerală și să invoce că președintele intenționat abuzează de drepturile sale, nu-și îndeplinește obligațiunile. Astfel procurorul ar putea să solicite și suspendarea din funcție. Este principiul egalității în fața legii, indiferent că este președinte sau nu”, a declarat în studioul Sputnik Pavel Midrigan.

Mai mult, politologul a remarcat că mai trebuie să fie trecută o etapă - avizul Înaltei Curți care constată circumstanțele dizolvării Parlamentului. Dacă Maia Sandu va emite un alt dicret, acesta va fi declarat neconstituțional.

”Dacă admitem că nu se îmtâmplă nimic până pe 23 martie, Maia Sandu, ca să pregătească dicretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data alegerilor, trebuie să se adreseze la CC în prealabil cu motivarea: de ce consideră că trebuie dizolvat Parlamentul? Atunci CC va pune întrebări simple: ați încercat să identificați candidatura unui prim-ministru? Nu exlud că CC va spune că nu sunt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului și va veni cu un aviz negativ”, a precizat Midrigan.

Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Potrivit deciziei Înaltei Curți, președintele urma să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0