CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.
Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.
"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.
Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.
Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.
Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>
Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova