Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nici nu bănuiai: Pericolul la care te expui când asculți muzică la căști

© Sputnik / Miroslav RotariTatiana Botizatu
Tatiana Botizatu - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Abonare
Tot mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani prezintă simptome de scădere a auzului. Cauzele cele mai frecvente par a fi destul de banale, dar care aduc un șir de complicații – ascultarea muzicii la căști la volum maxim.
Nici nu bănuiai: Pericolul la care te expui când asculți muzică la căști

Aproximativ 50 la sută dintre tinerii din întreaga lume riscă să surzească din cauza că ascultă muzică la căști, la volum maxim, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicul otorinolarinolog Tatiana Botizatu, susține că volumul maxim al muzicii ascultate la căști nu trebuie să fie mai mare de 85 de decibeli. Depășirea acestei limite provoacă pierderea auzului, imediat sau în decurs de câțiva ani.

”Un volum al muzicii la căști de până la 85 de decibeli este permisibil pentru ureche. Dar chiar și în aceste condiții trebuie făcute pauze de mai multe ori pe zi. Depășirea acestui nivel distruge celulele senzoriale din urechea internă, provocând surzenia. Un volum maxim poate afecta instantaneu auzul”, a explicat Tatiana Botizatu.

Mai mult, specialistul susține că auzul pierdut nu mai poate fi recuperat. De aceea, este important de a nu ignora simptomele care preced hipoacuzia. 

”Primul semn este un auz slab imediat ce scoatem din urechi căștile. De asemenea, apare senzația de țiuit și zgomot în urechi. În acest caz, trebuie consultat imediat medicul specialist”, a subliniat interlocutoarea.

Пассажиры в самолете авиакомпании Аэрофлот - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2019
Societate
Nu o să-ți vină să crezi: Lucrurile ciudate pe care le uită pasagerii în avion
Tatiana Botizatu mai spune că utilizarea căștilor potrivite și ascultarea muzicii la un volum mic previne surzenia. Specialistul recomandă căștile mari, care acoperă întreaga ureche. Cele mici, introduse în ureche, amplifică sunetul.

”În plus, acestea închid spațiul în canalul auditiv. Din cauza umezelii create, bacteriile se multiplică rapid, ceea ce favorizează apariția infecțiilor”, a punctat ea.

De menționat este că pe 3 martie, în  fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Auzului, organizată pentru sporirea gradului de conștientizare a importanței auzului, inclusiv a prevenirii diagnosticării tardive a problemelor legate de auz. La nivel global, aproximativ 466 de milioane de persoane au pierderi auditive severe, iar 34 de milioane dintre aceștia sunt copii. Se estimează că până în anul 2050, această cifră ar putea ajunge la peste 900 de milioane de persoane.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0