Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM insistă pe legea lustrației: Când va fi votată

© Sputnik / Mihai CarausPSRM
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Abonare
Socialiștii invită deputații tuturor fracțiunilor parlamentare să vină cu propuneri la legea lustrației.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va promova în Parlament votarea în Legislativ a proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică. Informația a fost prezentată de deputații PSRM în cadrul unui briefing de presă.

Aceștia spun că documentul va fi analizat săptămâna aceasta în cadrul comisiei juridice numiri și imunități. Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada din 20 ianuarie 2016 până în 7 iunie 2019, vor fi încetate înainte de expirarea mandatului.

”Considerăm că acești oameni numiți pe criterii politice nu fac față nici la Banca Națională a Moldovei, nici la Consiliul Concurenței, nici în alte instituții publice importante”, a declarat Vlad Batrîncea.

Mariana Calughin - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2020
Ce spune un expert despre lustrația în unele instituții ale statului

În context, socialiștii invită deputații tuturor fracțiunilor parlamentare să vină cu propuneri la acest proiect de lege, care ulterior ar putea fi comasate. Vlad Batrîncea a anunțat că a fost inițiată procedura de demitere a directorilor Agenției Naționale pentru Reglementare Eenergetică pentru activitate ineficientă, care a dus la majorările în lanț a prețurilor la carburanți. Președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, a precizat că toți funcționarii vizați în lege au fost numiți în funcții pentru a menține caracterul captiv al statului.

„Persoanele au acces în aceste funcții într-un mod netransparent, fără a organiza concursuri, pe criterii de subordonare personală celui care a fugit în vara anului 2019 din țară, mă refer la Vladimir Plahotniuc. Toți spun că trebuie să implementăm în practică declarația privind caracterul captiv al statului și prin acest proiect anume acest lucru și-l facem”, a spus Bolea.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Sandu, responsabilă de creșterea prețurilor la carburanți
Potrivit socialiștilor, sub incidența viitoarei legi a lustrației ar cădea următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului, directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate, guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei, directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor, președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței, directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0