Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune un expert despre lustrația în unele instituții ale statului

© Sputnik / OsmatescoMariana Calughin
Mariana Calughin - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul anticorupție Mariana Kalughin consideră că simpla schimbare a conducătorilor unor instituții ale statului nu va avea neapărat ca efect o schimbare a calității instituționale. Ea s-a referit la inițiativa privind lustrația în cadrul unor autorități ale statului.
Ce spune un expert despre lustrația în unele instituțiii ale statului

Mariana Kalughin a vorbit despre restanțele autorităților privind implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție. Expertul a spus că  există regrese la implementarea politicilor anticorupție legate de instabilitatea politică, iar unele recomandări ale GRECO așa și nu au fost implementate în anul 2020.

Referindu-se la recenta inițiativă legislativă privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică, expertul a menționat că o simplă schimbare a conducătorilor unor instituții ale statului nu neapărat va avea ca efect o schimbare a calității instituționale. Mariana Kalughin mai spune că ineficiența unor instituții care se află sub control parlamentar rezidă în faptul că în cadrul lor a avut loc o deprofesionalizare la nivelul verigii de mijloc.

„Posibil că s-a produs ceva în la nivelul verigii de mijloc în multe instituții, la nivelul executării deciziilor. Da, pentru o instituție sunt importanți conducătorii, ei impulsionează activitatea și oferă o imagine, însă cei mai importanți sunt totuși conducătorii de nivelul de executare a deciziilor, iar aici a avut loc o deprofesionalizare ca urmare a reformelor care au fost începute în 2017, multă lume a plecat din serviciul public și acesta a rămas „dezgolit” în plan profesionist. Acum vorbim despre subiecte care au fost discutate la începutul anilor 2000, încercăm să implementăm instrumente pe care le-am mai aplicat odată. Consider că, neavând acea memorie instituțională, lucrurile nu pot să evolueze în acest domeniu”,  a precizat Mariana Kalughin

Experții afirmă că printre restanțele privind implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție sunt elaborarea unui cod de etică al deputatului, fortificarea aspectelor legate de independența și transparența inspecției procurorilor și a procedurilor disciplinare aplicate pentru ei. Un alt aspect vulnerabil se referă la revizuirea mecanismului de sancţionare şi demotivare a instituțiilor publice auditate pentru a se conforma cerinţelor Curţii de Conturi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0