Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Socialiștii au venit cu un apel către Sandu: Ce trebuie să facă președintele

© Sputnik / Mihai CarausPSRM
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Abonare
Liderul socialiștilor consideră că președintele țării trebuie să înainteze candidatul la funcția de premier până în data de 9 martie. În caz contrar, PSRM va recurge la alte acțiuni pentru a stopa haosul din țară.

Chișinău, 1 MAR – Sputnik. Igor Dodon  a declarat în cadrul unui briefing că după decizia de săptămâna trecută a Curții Constituționale, președintele Maia Sandu nu are o altă soluție decât să o înainteze pe Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea parlamentară, la funcția de prim-ministru.

Президентура РМ - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Politică
Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu

”Odată ce decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița ca propunere de premier  a fost declarată neconstituțională, președintele are obligația de a ține cont de propunerea majorității parlamentare și aceasta trebuie să fie desemnată prin decret”, a spus Dodon.

Dodon a menționat că acțiunile pe care PSRM le va întreprinde în continuare sunt orientate spre stabilizarea țării, respectarea Constituției și votarea unui Guvern funcțional până la alegerile anticipate.

”Vom acționa cu mult calm și maturitate politică, astfel ca să nu fie războaie suplimentare între instituțiile statului. Noi nu ne dorim război cu instituția prezidențială, noi suntem în război cu haosul și tot ceea ce ne dorim acum este șa țara să aibă cât mai rapid un guvern funcțional”, a mai subliniat liderul socialist.

În context, Igor Dodon a menționat că, potrivit deciziei Consiliului republican al Partidului Socialiștilor, i se solicită președintelui Maia Sandu ca, până cel târziu pe 9 martie să fie emis decretul de desemnare a candidatului la funcția de prim ministru. propus de majoritatea parlamentară.

”Nu avem de ce aștepta până la 23 martie. Dacă până pe 9 martie decretul nu va fi emis, socialiștii vor fi nevoiți să treacă la acțiuni mai hotărâte  pentru stoparea haosului politic în care se află țara”, a afirmat Dodon.

Totodată, el a menționat că dacă maia Sandu în mod intenționat nu respectă Constituția, acest fapt nu-i oferă niciun motiv legal ca Parlamentul să fie dizolvat. ”Un decret de dizolvare a Parlamentului emis în astfel de condiții este nul, ilegal, neconstituțional și reprezintă o gravă uzurpare a puterii în stat”, a apreciat fostul președinte al țării.

Парламент - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
Dodon, despre scenariile de evoluție a situației politice în Moldova

El a spus totodată că PSRM va continua în această săptămână consultările cu Partidele din Parlament, menționând că își dorește să poarte un dialog constructiv și cu președintele țării, pentru aceasta fiind nevoie ca Maia Sandu să iasă din izolare, să dialogheze cu partidele, să lase la o parte atacurile, supărările și atacurile reciproce.

Igor Dodon a respins zvonurile că Partidul Socialiștilor ar putea iniția un referendum privind demiterea președintelui țării, menționând că funcția că funcția Miaei Sandu este ultimul lucru care îi preocupă acum.

”Această dezbatere este falsă și manipulativă. Pentru că un astfel de pas doar va adânci criza. Iar pe noi ne preocupă acum cum să scoatem țara din criză”, a reiterat șeful PSRM.

În concluzie, Dodon a accentuat că, chiar dacă suntem în criză politică, astăzi mai poate fi evitat blocajul și consecințele dramatice pe mulți ani înainte pentru viața cetățenilor. Pentru asta trebuie să se pornească de la respectarea Constituției și dialog rațional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0