Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nu vom putea intra în UE fără certificate de vaccinare? Ce spune președintele CE

© AP Photo / Francisco SecoUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2021
Abonare
În contextul în care UE rămâne încă împărțită cu privire la modul în care ar trebui implementate pașapoartele de sănătate Covid-19, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, le-a cerut membrilor să urgenteze găsirea unei soluţii europene.

BUCUREŞTI, 27 feb – Sputnik. Liderii europeni s-au reunit într-o conferință video de două zile, pentru a discuta problemele cu care se confruntă blocul.

Permis de conducere - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Societate
Când permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Franța

Situația privind coronavirusul și răspunsul UE la aceasta este printre principalele subiecte, iar cel despre emiterea certificatelor sau a pașapoartelor de sănătate creează încă diviziuni.

În timp ce, în principiu, liderii UE au fost de acord că este nevoie de un certificat de sănătate universal pentru a putea fi redeschise frontierele și a revitaliza industria turismului afectată de coronavirus, încă nu există claritate cu privire la modul exact în care vor fi implementate acestea.

Cancelarul german Angela Merkel a făcut însă o declarație care îi liniștește pe adversarii vaccinării - acest certificat nu va fi obligatoriu pentru a călători în UE. Cert este că acesta ar putea oferi un avantaj în cazul restricțiilor anti-COVID-19.

„Cu toții am căzut de acord că avem nevoie de certificate de vaccinare. În viitor, cu siguranță va fi util să avem un astfel de certificat, însă acest lucru nu înseamnă că doar cei care vor avea un astfel de pașaport vor putea călători; cu privire la aceasta, nu s-au luat încă o decizie politică”, a declarat cancelarul german Angela Merkel reporterilor după prima zi a discuțiilor.

Ursula Von der Leyen i-a îndemnat pe liderii blocului să urgenteze lucrurile și să își prezinte viziunea cu privire la certificate. Ca exemplu despre modul în care ar putea funcţiona, preşedintele CE s-a referit la activitatea Israelului în urmărirea istoricului de vaccinare al unei persoane folosind așa-numitele paşapoarte verzi. Totuşi, se relatează că acestea s-ar fi dovedit a fi uşor de falsificat.

În același timp, ea a recunoscut că nu există o unitate politică cu privire la utilizarea exactă a certificatelor propuse sau la preocupările de ordin științific, deoarece rămâne „neclar dacă putem transmite boala chiar dacă suntem vaccinaţi”.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Societate
Vaccinul "Sputnik V" a fost autorizat în Republica Moldova

De asemenea, von der Leyen a avertizat că, dacă nu va apărea în curând nicio soluție europeană cu privire la certificatele de sănătate, Big Tech ar interveni inevitabil şi ar umple vidul creat.

„Este important să avem o soluție europeană, altfel alții vor umple acest vid. Google și Apple oferă deja soluții OMS [Organizația Mondială a Sănătății]. Acestea sunt informații sensibile, astfel că dorim să fim foarte clari că oferim o soluție europeană”, a declarat von der Leyen într-o conferinţă de presă, potrivit RT.

În aprilie anul trecut, Google și Apple au lansat un cadru comun denumit Exposure Notification, conceput pentru a facilita urmărirea digitală a contactelor în timpul pandemiei. Săptămâna aceasta a fost lansată o platformă susținută de Google, Global.health. Proiectul îşi propune să colecteze date anonime despre cazuri individuale de Covid-19 din țări de pe glob.

O sursă a declarat pentru Bloomberg că von der Leyen aparent a făcut o eroare, întrucât Apple nu ar fi discutat niciodată cu OMS sau UE vreo posibilă aplicaţie legată de vaccin.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0