Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

© Sputnik / Rodion ProcaIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Abonare
Cum vor fi prestate serviciile publice după reducerea numărului de primarii? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu membrul grupului de lucru care a elaborat studiul privind scenariile de reformă administrativ-teritorială Iurie Ciocan.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în această reformă.

Alexandru Morcov - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Reprezentant CALM: De ce primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente
Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres.Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0