Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Reprezentant CALM: De ce primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

© Sputnik / Mihai CarausAlexandru Morcov
Alexandru Morcov - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Guvernul intenționează să reducă numărul primăriilor până la 90 la sută. Autoritățile consideră că aceasta va permite atragerea investițiilor, dezvoltarea infrastructurii și stoparea emigrației.
Alexandru Morcov: De ce primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Alexandru Morcov a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Здание парламента - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Republica Moldova
Reforma APL: Moldova rămâne fără primării
Potrivit lui Alexandru Morcov, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă să ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrarea unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că, deocamdată, a fost elaborat doar studiul privind trei scenarii de reformă administrativ-teritorială. Reorganizarea teritorial-administrativă în Moldova înseamnă o schimbare  extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0