Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Plahotniuc n-a ajuns premier în 2016: Consilierul lui Timofti face dezvăluiri

© Sputnik / Miroslav RotariTimofti Тимофти
Timofti Тимофти - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Candidatura lui Pavel Filip la funcția de prim-ministru nu a fost propusă de Partidul Democrat, ci de președintele Nicolae Timofti, în calitate de compromis.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. În 2016, președintele de la acea vreme al țării, Nicolae Timofti, a respins categoric propunerea Partidului Democrat și a majorității parlamentare controlate de acesta de a-l desemna pe Vlad Plahotniuc candidat la funcția de prim-ministru. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook fostul șef al administrație prezidențiale Ion Păduraru.

© youtube.comIon Păduraru
De ce Plahotniuc n-a ajuns premier în 2016: Consilierul lui Timofti face dezvăluiri - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Ion Păduraru
”Președintele Nicolae Timofti, fost judecător cu stagiu de 36 de ani, nicio clipă n-a admis că nu va respecta Constituția, în contextul apariției la 13 ianuarie.2016 a “celebrei” majorității care îl înaintase pe V. Plahotniuc candidat pentru funcția de Prim ministru. In egală măsură, Președintele Timofti nu admitea nicio clipă că-l va desemna pe Plahotniuc pentru a forma guvernul”, a menționat Păduraru.

In acele condiții, spune Păduraru, după consultări cu președintele Timofti,  el a dat indicații sa fie elaborate cinci decrete  prezidențiale:

Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Politică
Lovitură grea aplicată de Sandu lui Plahotniuc

1. Decret privind desemnarea lui Plahotniuc  pentru funcția de prim-ministru;

2. Decret pentru desemnarea domnului ———- (fără a indica numele) pentru funcția de prim-ministru;

3. Decret pentru desemnarea doamnei ————— ( fără indicarea numelui) pentru funcția de prim-ministru;

4. Cererea Președintelui N. Timofti privind demisia, fără indicarea datei din care moment intervine.

5. Cererea Președintelui N. Timofti privind demisia, din data semnării.

Către data de 14 ianuarie 2016,  până la începutul consultărilor planificate cu reprezentanții majorității anunțate, sub presiunea protestatarilor, deputați care au semnat în susținerea lui Plahotniuc, au început a-și nuanță pozițiile, afirmând că ar fi semnat nu pentru Plahotniuc concret, ci pentru un candidat al Partidului Democrat. Astfel, numărul semnatarilor a scăzut sub 51.

”La întrevederea cu Marian Lupu, Andrian Candu  și Dumitru Diacov, domnul Timofti a declarat tranșant că în niciun caz nu-l va desemna pe Plahotniuc. Poate chiar acum să-l desemneze pe Lupu sau Candu, sau să vină cu altă candidatură. Le-acordat termen până la ora 21.00 în aceeași zi”, a explicat Păduraru.

El a precizat că Pavel Filip a fost propus majorității pentru a fi desemnat la funcția de premier nu de Partidul Democrat, cu de președintele Timofti, prin intermediul lui Păduraru însuși.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2020
Societate
Milioane de lei urmau să fie transferați către o companie afiliată lui Plahotniuc

În ianuarie 2016, omul de afaceri și fostul vicepreședinte al Parlamentului Vladimir Plahotniuc a fost înaintat la funcția de prim-ministru al Moldovei cu sprijinul Partidului Democrat, însă această candidatură a fost respinsă de președintele de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, din cauza suspiciunilor de necorespundere criteriilor necesare de integritate.

Mai târziu, Timofti l-a numit pe ministrul interimar de atunci al Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, candidat la funcția de prim-ministru al țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0