Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Politolog: Ce va urma după decizia CCM

© Sputnik / Mihai CarausRoman Mihăeș
Roman Mihăeș - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Politologul Roman Mihăeș a comentat în cadrul emisiunii Contrapunct, hotărârea Înaltei Curți cu privire la neconstituționalitatea decretului președintelui Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru.
Politolog: Ce va urma după decizia CCM

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Roman Mihăeș și-a expus părerea că președintele Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Înaltei Curți și să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit lui, prin această decizie, Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența și a venit cu câteva elemente noi și precizări importante.

"Curtea nu a considerat că președintele a încălcat prevederile Constituției, ci i-a atras atenția președintelui la o greșeală de procedură și anume că președintele Republicii Moldova trebuie să evalueze calitățile, competențele și experiența unei persoane propuse de o majoritate parlamentară", a explicat Roman Mihăeș.

Politologul este de părere că șeful statului ar trebui să le dea partidelor un răgaz de câteva zile, pentru ca acestea să analizeze decizia Înaltei Curți și să inițieze negocieri în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru la cea de-a doua etapă.

Anatol Țăranu - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul

"Maia Sandu ar trebui să purceadă la consultări cu fiecare partid în parte. Evident că acestea nu pot fi inițiate în a doua zi după hotărârea Curții. Este nevoie de cel puțin o zi-două", a conchis comentatorul politic.

Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de deputații socialiști.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0