Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Experți: Ce trebuie să facă Maia Sandu și Parlamentul după decizia CC

© Photo : Miroslav RotariЦеремония инаугурации президента Майи Санду
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Experții invitați în emisiunea „Contrapunct” de la Sputnik Moldova au spus că Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Curții Constituționale și să înceapă consultări cu deputații pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Pe data de 13 martie, expiră termenul de 45 de zile în care președintele Maia Sandu trebuie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, a precizat constituționalistul Teodor Cîrnaț în emisiunea „Contrapunct” de la Sputnik Moldova din 24 februarie.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Ce a spus Maia Sandu despre decizia CC care i-a anulat decretul

La emisiunea moderată de jurnalistul Eduard Maciac au mai participat politologul Roman Mihăeș și juristul Stanislav Pavlovschi.

Expertul Teodor Cîrnaț a menționat că dacă Maia Sandu va tergiversa acest termen, ea se va adresa la Curtea Constituțională (CC), solicitând-o să constate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor parlamentare anticipate.

În opinia lui Teodor Cîrnaț, ar trebui ca astăzi-mâine Parlamentul să anunțe existența unei majorități parlamentare, formată din cel puțin 51 de deputați, care să-i propună președintelui Maia Sandu un candidat la funcția de premier.

Expertul a subliniat că CC i-a recomandat Maiei Sandu să revină la etapa consultărilor cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de premier.

Aceste consultări ale președintelui cu fracțiunile parlamentare sunt obligatorii, conform Constituției, a subliniat Teodor Cîrnaț. „Dacă nu va negocia, Maia Sandu poate fi învinuită de rea-intenție”, a spus el.

În opinia comentatorului politic Roman Mihăeș, care și-a exprimat opinia în aceeași emisiune, Maia Sandu ar trebui să le dea partidelor un răgaz de o zi sau două, pentru ca acestea să intre în esența deciziei CC și să inițieze negocieri între ele în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale

Articolul 98 din Constituție stabilește:

(1) După consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.

(2) Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.

(5) Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.

(6) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.

În aceeași emisiune, juristul Stanislav Pavlovschi, a atenționat că președintele Maia Sandu ar trebui să țină cont de faptul că șeful statului poartă nu doar o răspundere politică, dar și una penală, conform Constituției și Codului Penal.

Maia Sandu „se ascunde mereu după argumentul că a fost votată de un număr mare de cetățeni. Să deschidă Codul Penal și să-și coreleze acțiunile la acest cod”, a spus Stanislav Pavlovschi. 

Pavel Filip, în dialog cu Donald Tusk - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Pavel Filip a spus ce guvern nu va susține PDM – declarație după decizia CC

Într-o declarație făcută în seara de 23 februarie, Maia Sandu a anunțat că în continuare dorește alegeri parlamentare anticipate și a sugerat că este dispusă să meargă la un referendum la care cetățenii să-i reconfirme votul de încredere.

Maia Sandu a făcut precizarea în contextul deciziei CC din 23 februarie, care i-a declarat neconstituțional decretul prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională după ședința în care a examinat sesizarea unor deputați socialiști care au cerut suspendarea decretului prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0