Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nagacevschi: Președinția nu vrea să accepte că suntem republică parlamentară

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Ministrul interimar al Justiției este de părere că administrația prezidențială încearcă să creeze precedente pentru schimbarea regimului.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Ministrul interimar al Justiției a venit cu o reacție la declarațiile pe care le-a făcut marți Maia Sandu după decizia Curții Constituționale.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
Experți: Ce trebuie să facă Maia Sandu și Parlamentul după decizia CC

În opinia lui Nagacevschi, președinte a declarat ieri că nu va respecta Constituția și hotărârea CC, îndemnând Parlamentul să meargă fie la referendum, fie la alegeri anticipate.

”Sper, consilierii i-au explicat că suspendarea și referendumul este sancțiunea politică ultima ratio”, a menționat ministrul într-un mesaj pe Facebook.

El și-a esprimat totodată speranța că consilierii au auzit despre acțiunile în obligare, dar și de acțiunile Curții în cazul nerespectării obligației stabilite de instanță.

”Se pare că cei de la Președinție nu vor să accepte că RM este o republică parlamentară și sunt tentați să creeze precedente pentru schimbarea regimului în unul prezidențial sau semiprezidențial”, a presupus Nagacevschi.

Schimbarea de regim contrar Constituției este uzurpare, a subliniat ministrul în concluzie.

Marți seară, drept răspuns la decizia CC, Maia Sandu a criticat deputații din Parlament și a declarat că soarta țării o va decide poporul – la alegeri anticipate sau la referendum.

Decizia Curții Constituționale

Amintim că luni, 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM.

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Politică
PSRM nu renunță la candidatura lui Durleșteanu: Ce spune despre propunerea lui Năstase

Anterior, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

În acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru înaintarea și susținerea ei a fost constituită o majoritate parlamentară în care au intrat 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0