Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a explicat în emisie directă la Radio Sputni Moldova ce se va întâmpla dacă Maia Sandu va respinge încă o dată candidatul propus la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Teodor Cârnaț a declarat în cadrul emisiunii „Contrapunct” că hotărârea Înaltei Curți readuce instituția prezidențială în albia constituționalității.

Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Expert: Perspectiva anticipatelor este împinsă într-un viitor incert

„Prin această hotărâre, doamna președinte Sandu trebuie să-și prioritizeze anumite acțiuni. Fie că va merge spre executarea hotărârii, fie că va neglija și va merge spre procedura de impeachement ca să o judece oamenii. Nu poți provoca aceste anticipate eludând Constituția”, a remarcat interlocutorul. 

Expertul consideră că Maia Sandu va crea un precedent periculos dacă va refuza încă o dată să nominalizeze candidatul propus de deputați pentru funcția de șef al Executivului. În țară s-ar putea instala un adevărat haos, consideră Teodor Cârnaț. 

„În Republica Moldova va domina o anarhie. Dacă va respinge din nou candidatul - va dezvolta nihilismul juridic, iar acest lucru va duce la creșterea criminalității în țară. Vor spune - „Uite, chiar și doamna președinte încalcă Constituția”, a spus expertul.

Expertul în drept constituțional admite că noul candidat la funcția de premier ar putea fi liderul PPDA Andrei Năstase. 

Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Decis: Decretul de desemnare repetată a lui Gavrilița - neconstituțional

„S-ar putea ca doamna Durleșteanu să nu mai fie candidatul. S-ar putea să fie o nouă candidatură. Năstase s-ar putea să fie candidatul. Au fost împreună într-o echipă și de multe ori dividendele pe care trebuia să le obțină Andrei Năstase le-a obținut Maia Sandu”, a remarcat Cârnaț.

Luni, Curtea Constituțională a apreciat drept neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM. 

Totodată, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea autorilor sesizării de a aprecia dacă, prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier, președintele a săvârșit o faptă gravă în sensul art.80 alineat 1 din Constituție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0