Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: Decretul de desemnare repetată a lui Gavrilița - neconstituțional

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Abonare
Decretul Maiei Sandu de desemnare repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este neconstituțional.

CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru este neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională după ședința de astăzi, 23 februarie, în cadrul căreia a fost examinată în fond sesizarea unor deputați socialiști prin care au cerut suspendarea decretului prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița. 

„Se admite parțial sesizarea deputaților socialiști. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova nr 32 din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de președinte al Republicii Moldova”, a declarat președintele Curții Constituționale.

Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Video - CC, în ședință: Judecătorii examinează constituționalitatea decretului lui Sandu
Curtea a decis că, în perioada imediat următoare, fracțiunile parlamentare și președintele țării trebuie să recurgă la noi consultări.

Totodată, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea autorilor sesizării de a aprecia dacă, prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier, președintele a săvârșit o faptă gravă în sensul art.80 alineat 1 din Constituție.

Amintim, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

Tot în acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Candidatura Marianei Durleșteanu a fost susţinută de 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0