Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Se întâmplă în Moldova: Pensii de zeci și sute de mii de lei

© Sputnik / OsmatescoOlga Mihăieș
Olga Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Abonare
Este greu de crezut, dar unele persoane din țara noastră primesc pensii pentru limita de vârstă de zeci și chiar sute de mii de lei. Iată care este cea mai mare pensie din Republica Moldova.
Se întâmplă în Moldova: Pensii de zeci și sute mii de lei

Conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, în anul 2020 cea mai mare pensie depășea valoarea de 200 mii de lei. Doar o singură persoană din Republica Moldova - angajat al unei instituții bancare, avea stabilit acest cuantum.

De asemenea, potrivit șefului adjunct al Direcţiei Generale Pensii și Alocații din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale, Olga Mihaeș, în anul 2020 patru persoane beneficiau de o pensie de 100 de mii de lei. Totodată, există și o altă categorie de beneficiari de pensii care primesc zeci de mii de lei.

Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2020
Societate
640 de mii de moldoveni vor primi câte 1000 de lei - Iată de când
"Totul depinde de salariul pe care l-a avut persoana, de contribuțiile pe care le-a plătit. Cele mai mari pensii le încasează foștii procurori sau judecători. De exemplu, în prezent judecătorii au 80 procente din salariu de funcție la momentul stabilirii pensiei. Dacă are 20 de mii lei salariu, atunci pensia va fi de 16 mii. Dacă să ne referim la domeniul privat, cele mai mari pensii le primesc persoanele ce au activat în instituțiile bancare sau domeniul IT", a precizat Olga Mihaeș.

Cu toate că avem muți pensionari care primesc pensii de zeci de mii de lei, cu regret, numărul celor care au o pensie mică, ce le ajunge doar să-și ducă traiul de azi pe mâine, este mult mai mare, a mai adăugat interlocutoarea.

Precizăm că, la sfârșitul anului 2020, Parlamentul a votat pentru reducerea vârstei de pensionare. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare a femeilor ar urma să fie 57 de ani și 62 de ani pentru bărbați. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0