Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC examinează astăzi sesizarea socialiștilor - detalii

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Abonare
Curtea Constituțională a Republicii Moldova va examina astăzi, 23 februarie, constituționalitatea decretului președintelui de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Constituționalitatea decretului președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a fost desemnată repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al țării va fi examinată în ședința de astăzi, 23 februarie a Curții Constituționale.

Examinarea în fond a sesizării depuse la Curte deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, prin care aceștia solicită anularea decretului prezidențial privind desemnarea repetată a doamnei Gavrilița pentru funcția de premier, vine după ce, pe 16 februarie, Înalta Curte a decis să respingă cererea de suspendare a acțiunii Decretului președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Politică
Cine aplaudă și cine critică decizia Curții Constituționale

Decizia Curții Constituționale de pe 16 februarie a fost comentată de experții în domeniu. Specialistul în drept constituțional Alexandru Arsene a declarat pentru Sputnik Moldova că președintele este unicul abilitat cu competență exclusivă de a desemna. Tot președintele poartă răspundere și politică, și juridică cui îi încredințează guvernarea. Arsene mai afirmă că respingerea cererii de suspendare a decretului președintelui nu înseamnă și constituționalitatea acestuia, dar se prezumă.

„Se prezumă că decretul este constituțional. Noi nu intrăm în procedura Curții Constituționale, acest lucru ne depășește. Dacă decretul ar fi avut efecte nocive, el ar fi fost suspendat”, a mai spus expertul.

Alexandru Cuznețov  - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2021
Cum au comentat experții decizia Curții Constituționale

În același context, avocatul Ion Dron a menționat că este ferm convins de faptul că magistrații Curții Constituționale vor adopta o hotărâre în contextul și în spiritul jurisprudenței Curții, dincolo de simpatiile și antipatiile politicienilor.

„Ori mergem după textul Constituției, ori după plăceri și vise politice. Cred că CCM va respecta blazonul, autoritatea acestei instituții și va pronunța o hotărâre în contextul propriei jurisprudențe", a conchis Ion Dron.

Amintim, președintele Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, susținută de o majoritate creată din 54 de deputați. Șeful statului a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, iar fracțiunea PSRM a atacat decretul prezidențial la Curtea Constituțională. Magistrații Înaltei Curți urmează să se pronunțe în regim de urgență în cazul dat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0