Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum au comentat experții decizia Curții Constituționale

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Cuznețov
Alexandru Cuznețov  - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2021
Abonare
Un subiect important privind decizia Înaltei Curți de a respinge cererea socialiștilor de anulare a decretului Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru a fost abordat în cadrul emisiunilor de la Radio Sputnik Moldova.
Ce spune un expert despre decizia Curții Constituționale

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Radio Sputnik Moldova, expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov a declarat că nesuspendarea decretului Maiei Sandu a fost o decizie procedurală, de activitate, iar aceasta nu este încă o decizie finală.

"Curtea s-a pronunțat pe un segment, argumentând că nu s-a adus nicio dovadă prin ce dăunează faptul că decretul există sau nu. Nu este o decizie pro sau contra. Decizia Curții poate fi declararea sau nedeclararea decretului dat drept constituțional. Urmează să vedem decizia finală", a precizat Alexandru Cuznețov.

Pe de altă parte, avocatul Ion Dron spune că actualul spațiu constituțional le oferă actorilor politici suficient timp pentru a încerca mai multe tentative de învestire a unui Guvern.

Правительство РМ  - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Politică
În ce caz ar putea fi înlăturată din funcție Maia Sandu - expert
Mai mult, avocatul consideră că decizia Curții Constituționale de a respinge cererea de suspendare a decretului președintelui Maia Sandu nu atrage după sine și sistarea termenului de 45 de zile pentru încercările de învestitură, perioadă în care pot avea loc mai multe tentative de nominalizare a premierului.

"Indiferent care va fi decizia CCM, doamna Gavrilița poate să vină repetat în Parlament, iar dacă Legislativul  respinge candidatura ei, asta nu însemnă că majoritatea parlamentară formalizată și-a consumat tentativa de a veni cu candidatul pe care îl propun astăzi. Până la 24 martie, Parlamentul poate consuma cel puțin două tentative de desemnare, dar cât de multe pot fi ele CCM nu spune, important este ca aceste exerciții de nominalizare să se înscrie în termenul de până la 24 martie", a menționat pentru Sputnik Ion Dron.

De menționat este că pe 23 februarie Curtea Constituțională va examina în fond sesizarea depusă de deputații PSRM prin care aceștea olicită anularea decretului prezidențial privind desemnarea repetată a doamnei Gavrilița pentru funcția de premier.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0