Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine aplaudă și cine critică decizia Curții Constituționale

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Abonare
Decizia Curții Constituționale de a respinge cererea de suspendare a decretului președintelui Republicii Moldova este în conformitate cu prevederile legale spun experții.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. După decizia Curții Constituționale de a respinge cererea socialiștilor prin care au cerut suspendarea decretului președintelui Maia Sandu de desemnare repetată a candidatului Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, au urmat dintre cele mai diferite comentarii.

O altă decizie a Curții Constituționale nu putea să existe

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco scrie pe pagina sa de Facebook că o altă decizie nu putea să existe.

„Dacă sincer, nici nu înțeleg cum se putea lua o altă decizie. Chiar dacă legea spune că suspendarea urmează a fi obligatoriu argumentată, în sesizarea de neconstituționalitate nu se regăsește măcar un argument în susținerea suspendării acțiunii decretului”, scrie Litvinenco.

Decizia Curții Constituționale - un precedent periculos

Totodată, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon spune că în punctul 5 a deciziei de astăzi, 16 februarie, a Curții Constituționale scrie clar că Parlamentul trebuie să aștepte decizia Curții prin care să se pronunțe asupra constituționalității acestui decret pentru a putea discuta și a da votul de încredere programului guvernamental și echipei de miniștri propus de Natalia Gavrilița.

„De facto, decretul de înaintare repetată a Nataliei Gavrilița este suspendat”, scrie Dodon pe canalul său de telegram.

Fostul șef al statului spune că abia atunci va fi clar dacă printr-o singură decizie a Înaltei Curți, Republica Moldova, dintr-un stat parlamentar, poate deveni brusc prezidențial.

Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Politică
PSRM a sesizat CC cu privire la desemnarea repetată a candidatului Gavrilița

„În cazul în care Curtea Constituțională își va schimba propriile decizii din 2015 și 2020, atunci președintele va avea oportunități nelimitate de a bloca activitatea oricărui parlament, de a-l dizolva și de a aduce situația la declanșarea alegerilor anticipate de câte ori consideră necesar, până când va exista o majoritate în parlament, formată din membri ai partidului sau susținători ai președintelui”, mai spune Igor Dodon.

Fostul șef al statului spune că decizia de astăzi a Curții Constituționale este un precedent periculos.

Decizia Curții Constituționale prezumă constituționalitatea decretului

Constituționalistul Alexandru Arsene, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, a declarat că CC a examinat în conformitate cu prevederile legale și în procedură stabilită de codul jurisdicției constituționale. Astfel, decizia de a respinge cererea de suspendare a decretului președintelui este adoptată în conformitate cu prevederile constituționale. Constituționalistul mai spune că decretul de numire repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru este în vigoare și are efecte juridice întrucât Curtea Constituțională nu s-a pronunțat asupra constituționalității acestuia. Totodată, Arsene spune că lista celor 54 de deputați care și-au exprimat susținerea pentru candidatul PSRM, Mariana Durleșteanu nu are valoare juridică.

Ion Dron - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Un cunoscut avocat spune ce se va întâmpla cu decretul Maiei Sandu

„Această listă ad-hoc, în corespundere cu normele constituționale, a practicii constituționale și a funcționării mecanismului de stat în baza principiului separării puterii în stat, nu are nicio valoare juridică. Decizia îi aparține președintelui Republicii Moldova care ascultă și discută candidaturile în vizorul fracțiunilor parlamentare și a listelor majoritare. Articolul 98 al Constituției vorbește clar despre fracțiuni, iar alineatul 12 din Regulamentul Parlamentului – despre coaliția fracțiunilor. Lista de deputați nu are nicio valoare juridică, iar coaliția fracțiunilor atrage după sine asumarea guvernării, angajamente, etc”, a declarat constituționalistul.

Specialistul în drept constituțional spune că președintele este unicul abilitat cu competență exclusivă de a desemna. Tot președintele poartă răspundere și politică și juridică cui îi încredințează guvernarea.

Arsene mai afirmă că respingerea cererii de suspendare a decretului președintelui nu înseamnă și constituționalitatea acestuia, dar se prezumă.

„Se prezumă că decretul este constituțional. Noi nu intrăm în procedura Curții Constituționale, acest lucru ne depășește. Dacă decretul ar fi avut efecte nocive el ar fi fost suspendat”, a mai spus expertul.

CCM a respins cererea PSRM de anulare a decretului Maiei Sandu numărul 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Pe 23 februarie însă Curtea Constituțională va examina în fond sesizarea depusă de Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0