Pe 28 ianuarie, cel de-al doilea distrugător american din acest an – "Porter" – a intrat în apele Mării Negre. El a fost descoperit rapid de forțele și mijloacele Flotei Mării Negre și ale Forțelor Aerospațiale Ruse.
Demonstrațiile americane ale "libertății de navigație" nu sunt excluse și în apropierea peninsulei Crimeea. Astfel de provocări sunt numite de Marina SUA "consolidarea pozițiilor și opoziție puternică". Cei care au dorit să se confrunte în Marea Neagră în ianuarie și februarie au simțit amărăciunea umilinței tehnologice – bine ați venit în realitate.
Între viață și moarte
La 28 ianuarie, distrugătoarele americane "Donald Cook" și "Porter" au efectuat o operațiune în Marea Neagră, NATO explicând apariția acestora prin "creșterea puterii militare" a Rusiei. Să analizăm mai îndeaproape situația.
Grupul Marinei SUA format din două distrugătoare purtătoare de rachete și nava-cisternă Laramie din Marea Neagră reprezintă în sine doar o poziție țintă complexă pentru practicarea sarcinilor de instruire a avioanelor de vânătoare și bombardiere, a navelor de război și submarinelor, a sistemelor de rachete de coastă și a echipamentelor de război radio-electronic ale Forțelor Aerospațiale Ruse și Marinei Ruse. Toate forțele și mijloacele funcționează non-stop, coordonat și aproape sincron.
Anterior, exerciții similare (țintite) cu foc de artilerie au fost efectuate de către nava de patrulare "Pîtlivîi", care, la fel de reușit, a eliminat «nava potențialului inamic» (scutul țintei). În toate cazurile, distrugătoarele americane "Donald Cook" și "Porter" se aflau în apropiere. Probabil, prezența lor a coincis cu antrenamentele de luptă ale Flotei Mării Negre. Americanii, fiind alarmați, au trimis în spațiul aerian al Mării Negre un avion de supraveghere Boeing E-3 Sentry, care într-o situație reală de luptă ar fi fost doborât în mod prioritar.
Aliați iluzorii și realitate
Vizitele navelor de război americane în Marea Neagră nu încalcă deocamdată Convenția de la Montreux și nu sunt neobișnuite. Și totuși, în opinia fostului șef al Statului Major General al Marinei Ruse, amiralului Viktor Kravcenko, în astfel de cazuri, Rusia ar trebui să le facă șederea lor în Marea Neagră neconfortabilă. Cu greu putem să nu fim de acord cu acest lucru. Chiar dacă strategii SUA și NATO vor încălca vreodată Convenția de la Montreux în ceea ce privește timpul de ședere (trei săptămâni), tonajul permis, numărul de nave de război în Marea Neagră, Rusia va întâlni "partenerii" cu forțe și mijloace, fără îndoială, superioare. Forțele Armate ale Federației Ruse reprezintă o garanție reală a stabilității regionale și a securității naționale a țărilor din regiunea Mării Negre.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova