Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Epidemiolog cu peste 50 de ani de experiență, despre vaccinul anti-COVID

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Prisăcaru
Viorel Prisăcaru - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2021
Abonare
În Republica Moldova urmează să ajungă în scurt timp vaccinul anti-COVID. Cu toate acestea, în societatea moldovenească există o mulțime de păreri referitor la eficacitatea vaccinului, iar unii specialiști spun că acestea nu sunt altceva decât niște dubii inventate.
Epidemiolog cu peste 50 de ani de experiență, despre vaccinul anti-COVID

Moldovenii au o mulțime de dubii cu referire la efectele vaccinului anti-COVID. Printre cele mai răspândite zvonuri sunt cele precum că vaccinul de fapt nu va acționa și nu va proteja organismul de viruși. Unii spun că acesta nu a reușit să fie testat în timp, iar șirul afirmațiilor continuă încă cu zeci de păreri.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Societate
Maia Sandu a discutat cu un reprezentant OMS - când ajunge în Moldova primul lot de vaccin
Potrivit doctorului habilitat în științe, șefului catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcaru, aceste sunt niște păreri nefondate, iar faptul că sunt răspândite cu o viteză uimitoare în societate nu va salva situația epidemiologică din țara noastră.

”Sunt niște dubii prostești. Prea mult le atragem atenția celor ce au aceste gânduri. Ele sunt răspândite intenționat. Vaccinurile au salvat lumea de diferite maladii. Dacă nu erau ele, credeți-mă că nu mai ajungeam până aici”, a declarat el.

Mai mult, Viorel Prisăcaru susține că orice vaccin confirmat de Organizația Mondială a Sănătății este binevenit și necesar. Cu toate acestea, abia după jumătate de an sau chiar un an de la începerea procesului de vaccinare vom putea analiza cu exactitate eficacitatea vaccinurilor care vor ajunge pe piața din Republica Moldova.

”Care vaccin va ajunge în Moldova, cu acela mă voi vaccina. Voi fi bucuros de prezența vaccinurilor în Republica Moldova - vaccinuri propuse și confirmate de Organizația Mondială a Sănătății. Populația ar trebui să se vaccineze, întrucât vor fi salvate mai multe vieți”, a remarcat doctorul habilitat.

Precizăm că în Republica Moldova urmează să ajungă în scurt timp vaccinul anti-COVID. Este vorba de doze de vaccin Pfizer, dar și AstraZeneca livrate din partea platformei COVAX. Ca și toate statele lumii care primesc aceste vaccinuri, recepționarea vaccinurilor de către Republica Moldova se va face în concordanță cu disponibilitatea vaccinului la nivel global  și conform livrărilor de vaccin către țara noastră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0