Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Сum va fi adus vaccinul anti-COVID în Moldova - detalii

© Sputnik / AFK Sistema / Accesați arhiva multimediaDoses de vaccin
Doses de vaccin  - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2021
Abonare
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări referitoare la traseul vaccinului anti-COVID în funcție de temperatura de păstrare a acestora.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. În Republica Moldova urmează să ajungă în scurt timp vaccinul anti-COVID. Este vorba de doze de vaccin Pfizer, dar și AstraZeneca livrate din partea platformei COVAX. Ca și toate statele lumii care primesc aceste vaccinuri, recepționarea vaccinurilor de către Republica Moldova se va face în concordanță cu disponibilitatea vaccinului la nivel global  și conform livrărilor de vaccin către țara noastră.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Societate
Maia Sandu a discutat cu un reprezentant OMS - când ajunge în Moldova primul lot de vaccin

Vaccinul anti-COVID va fi recepționat prin intermediul frontierei avia sau a celei terestre în funcție de livrarea acestuia. Responsabilă de recepționare și depozitare este Agenția Națională de Sănătate Publică. Astfel, în cadrul ANSP este activat depozitul național de vaccinuri, iar la necesitate vaccinurile vor fi depozitate și în instituțiile medico-sanitare publice, care dispun de capacitățile necesare. Depozitul național de vaccinuri va asigura păstrarea vaccinului în conformitate cu instrucțiunea acestuia, la temperaturi de -60oC -90oC; -20oC și +2oC +8 oC. Ajuns în Republica Moldova, vaccinul urmează să ajungă la centrele de vaccinare din toată țara. Și în acest caz statul trebuie să asigure condițiile de păstrare impuse de instrucțiunea fiecărui vaccin în parte. Astfel, pentru cel care impune temperaturi de stocare peste 0 grade Celsius, se va asigura izotermică conform necesităților către 10 Centre de Sănătate Publică regionale. Transportul va fi efectuat cu asigurarea termocontainerelor care includ gheață carbonică, care va asigura temperatura de stocare -60oC -90oCelsius.

Evaluation of the effectiveness of the Sputnik V vaccine in the Gemotest laboratory - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Cu ce vaccin este mai bine să te vaccinezi? Top-5 mituri despre imunizare

De la Centrele de Sănătate Publică regionale, vaccinurile vor fi distribuite către cele teritoriale în condiții izotermice în termocontainere cu asigurarea temperaturii de +2oC +8 oCelsius. Ulterior, vaccinul va fi recepționat de Instituțiile Medico Sanitare de Asistență Medicală. IMPORTANT, vaccinul odată decogelant nu poate fi recongelat. După decongelare acesta va trebui utilizat în maxim 120 de ore, adică cinci zile. Vaccinul care necesită temperatura de stocare -20 de grade Celsius, acesta va fi depozitat la ANSP imediat ce va fi livrat de către furnizor. Vaccinul poate fi păstrat pentru toată perioada de valabilitate. Distribuția se va face, la fel cu asigurarea condițiilor de stocare. Acest vaccin, odată decongelat va trebui utilizat în maxim 30 de zile, iar flaconul din care a fost extras cel puțin o doză – în timp de nu mai mult de 6 ore. Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul lunii februarie. Este vorba despre 24 570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264 000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0