Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Doctor, despre noua tulpină de coronavirus: Ar putea fi depistată în Moldova?

© SputnikViorel Prisacari
Viorel Prisacari - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2021
Abonare
Oamenii de știință au identificat că nou tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie este mult mai contagioasă și periculoasă. Republica Moldova are capacitatea să investigheze dacă pe teritoriul țării au ajuns și alte tulpini ale virusului?
Noua tulpină de coronavirus: Ar putea fi depistată în Moldova?

Varianta de coronavirus descoperită în Marea Britanie, extrem de contagioasă, a fost confirmată în mai multe țări ale lumii. Deocamdată, noua tulpină nu a fost confirmată oficial în Republica Moldova, însă doctorul habilitat în științe, șeful catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcaru, susține că țara noastră nici nu are capacitatea să investigheze acest lucru.

”În Republica Moldova nu există așa posbilități. De aceea nu putem afirma dacă avem sau nu o nouă tulpină a virsului. Cert este că acesta mutează cu un potențial alarmant”, a declarat Viorel Prisăcaru în studioul Sputnik Moldova.

Medicul a precizat că în conformitate cu protocolul elaborat de Ministerul Sănătății, persoanele ce se întorc în special din Marea Britanie sau cele ce manifestă forme grave clinicie, fac parte din grupul de risc, iar dacă există o suspecție rezonabilă analizele medicale sunt trimise în laboratul specializat din Anglia.

Medicina - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Societate
Moldova va primi mai puține doze de vaccin decât s-a anunțat anterior

”Deocamdată  nu am auzit să fie depistat la noi virusul mutant ce a debutat în Marea Britanie.  Cel puțin aici nu putem  să-l determinăm. Pentru aceasta trebuie laboratoare moderne ce necesită multe investiții”, a punctat doctorul habilitat în științe.

Amintim că în Marea Britanie nouă tulpină a virusului COVID-19 a fost identificată la mijlocul lunii decembri 2020. Ulterior, noua tulpină a fost depistată și în Germania. Recent, și România a confirmat oficial primele cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0