Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multe țări dau înapoi de la vaccinul AstraZeneca din cauza efectelor secundare

© REUTERS / DADO RUVICИллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca
Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Abonare
O reticență tot mai puternică este manifestată față de vaccinul AstraZeneca în Europa după ce au fost înregistrate efecte secundare puternice.

BRUXELLES, 19 feb – Sputnik, Daniela Porovăț. În mai multe țări europene au apărut reticențe cu privire la vaccinul AstraZeneca după apariția unor efecte secundare puternice. Astfel, autoritățile sanitare din Franța au emis îndrumări pentru a încetini ritmul vaccinării, în două regiuni din Suedia s-au întrerupt temporar vaccinările cu produsul acestei companii, iar în Germania unii lucrători esențiali refuză să facă vaccinul AstraZeneca.

Dar compania spune că reacțiile sunt cele așteptate și normale: „În prezent, reacțiile raportate sunt așa cum ne-am așteptat, pe baza dovezilor colectate din programul nostru de studii clinice”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Compania a dat asigurări că persoanele care fac vaccinul sunt atent monitorizate prin activități de rutină de farmacovigilență.

Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Rusia
Ministerul rus de Externe le-a propus diplomaților străini să se vaccineze împotriva COVID

Utilizatorii sunt însă de altă părere. Astfel, în Franța, care a început să administreze vaccinul AstraZeneca în 6 februarie, angajații unui spital din Normandia spun că au avut efecte secundare mai puternice decât cele observate la vaccinul Pfizer-BioNTech.

„AstraZeneca a provocat mai multe efecte secundare decât vaccinul Pfizer”, a spus Melanie Cotigny, manager de comunicare la spitalul Saint-Lo din Normandia. Ea a adăugat că între 10% și 15% dintre cei vaccinați ar putea avea efecte secundare după vaccinare, dar este vorba doar de o stare febrilă, frisoane, greață și în decurs de 12 ore dispar.

În urma unor rapoarte similare din alte spitale, agenția franceză pentru siguranța medicamentelor a declarat pe 11 februarie că astfel de efecte secundare sunt „cunoscute și descrise”, dar ar trebui să fie supuse supravegherii în ceea ce privește intensitatea lor.

Din acest motiv, s-au emis îndrumări pentru eșalonarea vaccinării personalului din prima linie care lucrează în echipă, pentru a minimiza riscul perturbării activității în spitale. Această recomandare a fost emisă după ce au fost primite 149 de alerte cu privire la efectele secundare adesea asemănătoare gripei după vaccinul AstraZeneca.

Вакцинация врачей от коронавируса в Краснодаре - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Rusia
Rusia va înregistra cel de al treilea vaccin împotriva coronavirusului

Problemele de acest fel accentuează însă eșecul campaniei de vaccinare din Franța, acolo unde guvernul a declarat săptămâna trecută că puțin peste 3% din populație a făcut prima doză de vaccin, ceea ce arată că rămânerile în urmă sunt serioase.

Și în Suedia, două din cele 21 de regiuni au întrerupt vaccinarea cadrelor medicale săptămâna trecută, după ce un sfert dintre acestea și-au luat o zi de concediu medical după ce au făcut vaccinul AstraZeneca.

Regiunile Sormland și Gavleborg au anunțat că aproximativ 100 din 400 de persoane vaccinate au raportat febră sau simptome asemănătoare gripei.

Cu ce vaccin este mai bine să te vaccinezi? Top-5 mituri despre imunizare>>>

Vaccinul AstraZeneca este al treilea care obține aprobarea în Uniunea Europeană. Agenția Europeană a Medicamentelor a concluzionat că este eficient în proporție de aproximativ 60%, comparativ cu peste 90% pentru vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna.

În Germania, cetățenii nu au posibilitatea de a alege vaccinul pe care îl vor face, iar uneori persoanele programate pentru vaccinul AstraZeneca nu se prezintă. De altfel, Germania a comandat 737.000 de doze de la AstraZeneca, dar a administrat doar 107.000, conform cifrelor de la ministerul Sănătății și de la Institutul Robert Koch.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0