Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va rămâne și Filat fără Ordinul Republicii? Ce spune Maia Sandu

© AFP 2022 / LUDOVIC MARINМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mai există și alți ”candidați” cărora ar trebui să li se retragă înaltele distincții de stat, iar calea cea mai corectă și mai rapidă este ca acest lucru să-l decidă instanța de judecată, a explicat Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. După ce joi președintele Maia Sandu i-a retras fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc ”Ordinul Republicii”, multă lume s-a întrebat de ce doar acesta a fost lipsit de înalta distincție pentru că au fost destui ”care au furat țara” și au fost decorați pentru asta. De ce Vladimir Filat de exemplu beneficiază în continuare de acest drept, în contextul în care el a fost condamnat pentru acte de corupție și trafic de influență.

Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2020
Politică
Cum influențează Plahotniuc situația din Moldova

Maia Sandu a fost întrebată în cadrul unei emisiuni televizate de ce doar lui Vlad Plahotniuc i-a fost retras ”Ordinul Republicii” și dacă acest lucru se va întâmpla și în cazul altor persoane care nu au meritat nici pe departe înaltele distincții ale statului.

Președintele a menționat că sunt și alți ”candidați” care merită să fie lipsiți de ordinile și medalii și că își dorește să se ajungă la situația când vor fi distinși doar oamenii cu adevărat de valoare.

Sandu a specificat însă că aceste distincții, în cazul unor oameni care au comis abuzuri, ar trebui să fie retrase prin decizie judecătorească, aceasta fiind calea cea mai corectă și mai rapidă.

”Atunci când vorbim de oameni corupți și care au comis tot felul d abuzuri, aceste distincții trebuie să fie retrase prin decizii judecătorești, pentru că acolo se constată comiterea acestor abuzuri”, a explicat șeful statului.

Totodată, e a menționat că, ”în situația în care la noi justiția se mișcă foarte încet, dacă se mișcă în general”, în cazul lui Plahotniuc a fost găsită altă cale, și anume faptul că distincția i-a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale. Este vorba de încălcarea Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincții de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor.

Vlad Filat  - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2020
Politică
Filat își înviniuește fostul avocat: Reacția lui Igor Popa

Moderatorul emisiunii a întrebat de ce, în situația în care în sentința de condamnare a lui Vlad Filat este prevăzută retragerea ”Ordinului Republicii”, acesta beneficiază în continuare de distincție. El a precizat că, potrivit avocatului lui Filat, fostul premier a fost restabilit în acest drept în baza hotărârii judecătorești prin care a scăpat de pușcărie.

Președintele a afirmat că nu știa de aceasta, spunând că i se pare ciudat faptul că instanța de judecată i-a redat acest drept. Sandu a promis că va fi analizată situația respectivă, la fel și alte cazuri de acest gen.

E a subliniat repetat că, dacă în cazul lui Plahotniuc retragerea a fost posibilă pentru că au fost constatate încălcările de procedură, ”în alte cazuri trebuie să ne ajute instanța de judecată”.

”Am început cu Plahotniuc pentru că el este simbolul unui regim autoritar, simbolul corupției”, a mai adăugat Maia Sandu.

Amintim că președintele a scris joi într-o postare pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc nu merită această distincție pentru că ”a furat țara”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0