Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum influențează Plahotniuc situația din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida faptului că din iunie 2019 fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc nu se mai află pe teritoriul Moldovei, el are în continuare pârghii prin care influențează anumite partide și instanțe din țară, este sigur politologul Valentin Crîlov.

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Influența oligarhului fugar asupra politicii din Moldova rămâne considerabilă, acest lucru se referă mai ales la unii funcționari și judecători care au fost numiți în funcție pe când fostul politician se afla în țară, iar rolul principal în coaliția parlamentară de guvernare îl juca Partidul Democrat, a afirmat politologul Valentin Crîlov în studioul Sputnik Moldova.

”Fără nicio îndoială, presiunea lui asupra unor instanțe judecătorești și subdiviziuni ale Procuraturii s-a păstrat. De asemenea, în opinia mea, el colaborează în continuare cu formațiunile politice care sunt continuatoare a cauzei sale. Chiar dacă ele fac acest lucru cu alte denumiri, esența acțiunilor lor nu se schimbă din această cauză”, a declarat interlocutorul.

Potrivit lui Crîlov, chestiunea extrădări lui Plahotniuc va fi decisă în funcție de rezultatele alegerilor care vor avea loc în țară. Un rol important în acest proces îl va juca poziția SUA, este sigur politologul. În pofida faptului că autoritățile americane au confirmat oficial imposibilitatea revenirii lui Plahotniuc pe teritoriul țării lor, opinia acestora va fi determinantă în respectiva chestiune deoarece, potrivit diverselor informații, politicianul fugar s-ar afla pe teritoriul Turciei.

Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Cui îi revin proprietățile lui Plahotniuc de peste hotare

Ex-liderul Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc nu are dreptul să intre pe teritoriul SUA. Informația a fost confirmată anterior pentru Sputnik de Ambasada americană la Chișinău, care a comunicat că ”Vladimir Plahotniuc a plecat benevol din Statele Unite pe 28 august 2020”.

Fostul lider al PDM și coordonatorul neoficial al coaliției care a condus țara în perioada 2016-2019, Vladimir Plahotniuc, a părăsit Moldova pe data de 14 iunie 2019 și până nu demult s-a aflat în SUA.

În Moldova Plahotniuc este învinuit de escrocherie, crearea unei organizații criminale și spălare de bani în proporții deosebit de mare.

Procuratura Generală a anunțat luni că proprietățile de peste hotare a lui Plahotniuc, estimate la peste 160 milioane de lei, urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din România, Franța și Elveția. Asta după ce Procuratura a administrat probe suplimentare și a convins magistrații că anume Vladimir Plahotniuc este beneficiarul efectiv al bunurilor stabilite..

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0