Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Raioanele cele mai afectate de COVID-19

Abonare
În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere continuă. Joi, 18 februarie, a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul acestui an. Epidemiologii sunt alertați și fac apel la responsabilitate.

Datele Ministerului Sănătății arată că de la începutul pandemiei au fost înregistrate peste 170 de mii de cazuri de COVID-19. Deși situația părea una îmbucurătoare acum câteva săptămâni, iată că lucrurile s-au schimbat brusc într-o altă direcție.

Sputnik Moldova a realizat o hartă cu cele mai afectate de pandemie raioane și cele mai puțin afectate. Datele oficiale arată că municipiul Chișinău rămâne primul în clasament, cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19. În Capitală de la începutul pandemiei au fost înregistrate peste 73 de mii de cazuri de infectare.

La polul opus se poziționează raioanele Basarabeasca, Vulcănești și Dubăsari, unde cifra totală nu a atins încă limita de o mie de cazuri. Am încercat să aflăm de la epidemiologii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) cum se explică faptul că în unele raioane numărul de cazuri este mare, iar în altele se înregistrează puține cazuri. Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, numărul de cazuri din fiecare raion depinde de numărul populației, dar și de alți factori importanți. 

„Sunt mai mulți factori care influențează. De exemplu, în Chișinău densitatea populației este mai mare, migrația este mai mare, aici se utilizează mai mult transportul public, decât în alte localități. Dacă luăm instituțiile de învățământ din Chișinău, atunci ele sunt încărcate, dar în sate sau raioane nu-s atât de mulți elevi. În acest caz depinde foarte mult și de mobilitatea populației. La sate, omul se duce o dată în săptămână la magazin, pe când la oraș în fiecare zi”, a menționat epidemiologul Ștefan Gheorghiță. 

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Societate
Autorizarea vaccinului Sputnik V în Moldova: Agenția Medicamentului a recepționat dosarele
Potrivit epidemiologului, săptămâna trecută, în perioada 8 - 14 februarie, a crescut numărul de cazuri de COVID-19 cu aproape 18 la sută, comparativ cu săptămâna anterioară. Totodată, cu aproape trei la sută a crescut număr deceselor, iar numărul vindecărilor a scăzut cu aproape 2%. Specialistul susține că după ce o perioadă numărul cazurilor a fost în scădere, oamenii s-au relaxat și au încetat să mai respecte regulile impuse de către autorități. Așa s-ar explica această creștere din ultimele zile. 

„Cluburile sunt pline, cafenelele sunt pline, restaurantele sunt pline, centrele comerciale seara și în weekend sunt supraaglomerate. Mulți oameni utilizează centrele comerciale nu ca pe o unitate de comerț de unde poți face cumpărături, ci ca pe o zonă de distracție. Nu se respectă măsurile de protecție”, a precizat specialistul. 

Încă o problemă care se atestă în prezent este adresarea tardivă la medic, din această cauză a crescut cu 12 la sută numărul pacienților în stare gravă cu COVID-19. Epidemiologul Ștefan Gheorghiță susține că indiferența oamenilor poate duce la consecințe grave, iar fiecare persoană trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte măsurile impuse, deoarece pericolul încă nu a dispărut. 

Medicina - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Societate
Moldova va primi mai puține doze de vaccin decât s-a anunțat anterior
„Sunt și asimptomaticii care nu cunosc că sunt infectați, dar prezintă un pericol pentru cei din jur. Mai ales că mulți nu respectă normele de protecție. În ultima săptămână se atestă și o creștere a numărului de cazuri în instituțiile de învățământ. Totodată, se înregistrează o creștere a cazurilor în raioanele din apropiere de Chișinău. Sunt mulți care lucrează în Capitală și dimineața vin în oraș, iar seara pleacă acasă, în raion. Aglomerația din transport la fel și-a jucat rolul”, a explicat epidemiologul.  

Datele arată că în prezent cei mai afectați de noul coronavirus sunt persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani. Aceste persoane sunt și cele mai predispuse la deces. Totodată, conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății, cel mai des de COVID-19 se îmbolnăvesc femeile. Până acum, peste 100 de mii de femei au suferit de această maladie, dintre care peste 780 au fost femei gravide. Din totalul de cazuri înregistrate în țara noastră, 1 200 sunt de import, iar celelalte sunt cu transmitere locală. 

Epidemiologul a precizat că în acest sezon nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, iar acest lucru se datorează și faptului că, din cauza pandemiei, persoanele sunt nevoite să poarte măști, astfel sunt protejați nu doar de COVID-19, dar și de gripa sezonieră, care la fel poate avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0