Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii

© SputnikViorel Prisacari
Viorel Prisacari - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a impus noi restricții pentru a opri răspândirea coronavirusului. La baza acestei decizii se află situația epidemică nefavorabilă.
Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii

Decizia de înăsprire a restricțiilor în contextul răspândirii coronavirusului este una binevenită și foarte necesară. De această părere este doctorul habilitat în medicină, Viorel Prisăcaru.

Potrivit lui, în țările unde au fost impuse din start restricții mai dure situația epidemică a devenit mai favorabilă, însă în Republica Moldova, pe zi ce trece, situația devine tot mai alarmantă.

"Măsurile antiepidemice sunt necesare, în special în condițiile țării noastre. Nu este o glumă. Lumea suferă, pierdem cadre medicale, economia este la pământ. De exemplu, în Marea Britanie – una dintre cele mai afectate țări, au fost impuse restricții foarte dure, iar acum situația s-a îmbunătățit semnificativ. Restricțiile au efect", a remarcat Viorel Prisăcaru.

Cu toate acestea, specialistul a subliniat că fiecare decizie de a impune anumite restricții trebuie să fie rațională și argumentată. Astfel, Viorel Prisăcaru s-a referit la restricționarea activității piețelor comerciale. Acestea vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Toleibuz - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Societate
Restricție nouă: Transportul de pasageri va circula cu 50% din capacitate
"Atunci când se stabilește un orar strict trebuie să ne dăm seama că anume în aceste ore va fi un flux mare de oameni. Aici este un băț cu două capete: pe de o parte punem unele restricții, iar pe de altă parte nu rezolvăm problema de a reduce aglomerația în spațiile închise. Aici rolul le revine agenților economici: de a permite doar unui număr limitat să intre în încăpere, iar restul să-și aștepte rândul afară", a explicat interlocutorul.

Amintim că starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie 2021, cu posibilitatea prelungirii acesteia. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis instituirea unor măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Una din ele se referă la activitatea centrelor comerciale din țară. Astfel, începând cu 17 februarie 2021, în zilele de week-end va fi sistată activitatea acestora.

Tot din17 februarie se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

S-a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier, în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Și numărul de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică a fost redus de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0