Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pedepse aplicate minorilor din Moldova: Ce prevede legislația

© Sputnik / Mihai CarausAliona Dragomerețcaia
Aliona Dragomerețcaia - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Pot fi trași la răspundere contravențională sau penală minorii din Republica Moldova? Iată ce prevede legislația.
Pedepse aplicate minorilor din Moldova: Ce prevede legislația

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Radio Sputnik Moldova, șefa Secției siguranță minori din cadrul INSP al IGP, Aliona Dragomerețcaia, a explicat că, în funcție de circumstanțele cazului, legislația Republicii Moldova prevede pedeapsă penală începând cu 16 ani pentru toate articolele și începând cu 14 ani pentru săvârșirea unor infracțiuni grave și deosebit de grave.

Deși legislația prevede pedeapsă pentru minori, legiuitorul nu întotdeauna aplică direct aceste prevederi, dar este în drept să dispună constrângerea cu caracter educațional.

Acces interzis  Politia - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Societate
Ca-n filmele de groază! Cine este minorul care a terorizat un sat întreg la Hâncești

"În acest sens, minorul este supravegheat mai minuțios de către părinți/tutore sau este plasat într-o instituție specială pentru acordarea ajutorului medical. Astfel, în funcție de circumstanțe, instanța se expune în privința prevederilor aplicate", a explicat Aliona Dragomerețcaia.

În același timp, specialistul a menționat că adesea și părinților făptașilor minori li se aplică o amendă de la 700 până la 3000 lei.

În 2020, în privința adulților au fost aplicate în jur de 1239 de contravenții, iar în privința minorilor - aproximativ 600. Mai mult, în anumite cazuri, părintele minorului poate fi tras la răspunderea penală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0