Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Litigii pe timp de pandemie: Cum pot fi soluționate rapid și avantajos

© Photo : Aurelia Irodoi, arhiva personalăAurelia Irodoi
Aurelia Irodoi - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Ce factori au declanșat majorarea interesului față de serviciile de mediere și ce cazuri au fost soluționate în premieră grație acestei practici am aflat de la mediatoarea Aurelia Irodoi.
Litigii pe timp de pandemie: Cum pot fi soluționate rapid și avantajos

Numărul persoanelor fizice și juridice care au apelat la mediatori pentru a-și rezolva rapid litigiile a crescut în anul 2020. Potrivit mediatoarei Aurelia Irodoi, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai mulți moldoveni au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Dumitru Lefter - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2019
Iată cum puteți soluționa litigiile comerciale fără a apela direct la instanța de judecată
"Acestea oferă posibilitatea de a soluționa un conflict între două sau mai multe persoane, într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp. Principalele avantaje ale medierii sunt perioada scurtă de soluționare a litigiului, economisirea resurselor financiare și satisfacerea intereselor ambelor persoane aflate în conflict. Persoanele care recurg la medierea conflictelor nu au cheltuieli exorbitante, achitând doar onorariul mediatorului", a explicat Aurelia Irodoi.

În premieră, în anul 2020, numeroase persoane juridice și-au rezolvat cu ajutorul mediatorului litigiile din domeniul agriculturii cu creditorii.

"Părțile au ajuns la un numitor comun privind eșalonarea achitării datoriei, s-au înțeles asupra unui grafic de achitare sau au ajuns la alte compromisuri. Pe fondul secetei și pandemiei, rezolvarea acestor cazuri prin mediere este o premieră pentru țara noastră", a remarcat interlocutoarea.

Aurelia Irodoi a atenționat însă că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere, sinceritate și cooperare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>

Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0