Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum vor fi acordate pensiile pentru limita de vârstă în 2021

© Sputnik / OsmatescoOlga Mihăieș
Olga Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
În ce condiții vor fi acordate pensiile pentru limita de vârstă în anul curent - aflați de la invitata emisiunii "La Ordinea Zilei" de la Radio Sputnik Moldova.
Cum vor fi acordate pensiile pentru limita de vârstă în 2021

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, șeful adjunct al Direcţiei Generale Pensii și Alocații de la Casa Națională de Asigurări Sociale, Olga Mihaeș, a precizat că pentru o pensie completă stagiu de cotizare pentru femei constituie 32 de ani, iar pentru bărbați – 34.

Pentru a beneficia de o pensie incompletă, este necesară o vechime în muncă de cel puțin 15 ani, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor.

Пенсионер - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2020
Societate
Moldovenii vor ieși mai devreme la pensie: Ce s-a decis în Parlament
"Acești ani pot fi contributivi, dar sunt și perioade când persoana nu poate achita contribuții sociale la stat. Astfel, stagiul de cotizare mai include perioada de îngrijire a copilului până la trei ani; perioada de îndeplinire a serviciul militar urgent sau redus, serviciul contractual; perioada de primire a indemnizațiilor de șomaj; perioada de rezidențiat în învățământul postuniversitar obligatoriu și perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilități severe până la vârsta de 18 ani", a explicat Olga Mihaeș.

Conform noilor prevederi, pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă, cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează de la 5 până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Precizăm că la sfârșitul anului 2020, Parlamentul a votat pentru reducerea vârstei de pensionare. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare a femeilor va fi 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0