Are oare Moldova șanse să coopereze strâns cu Rusia în sfera economică

© Sputnik / Miroslav RotariФлаги Молдовы и РФ
Флаги Молдовы и РФ - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Renumiți economiști ruși au analizat de ce relațiile bilaterale cu Rusia sunt avantajoase în primul rând pentru Moldova.

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Moldova are șanse să coopereze strâns cu Rusia în sfera economică. Asta a declarat într-un comentariu pentru Radio Sputnik Moldova Serghei Bodrunov, profesor, președinte al Societății Economice Libere din Rusia, doctor în științe economice, expert al Academiei Ruse de Științe, doctor onorific al Universității Ruse de Economie Plehanov.

"Există cu siguranță șanse, deoarece (Moldova – n.red.) ar putea fi un furnizor foarte important pentru Rusia în ceea ce privește produsele agricole, care sunt cultivate în Moldova. Este vorba despre vinul moldovenesc – acesta este un brand care începe deja să fie uitat în Rusia, dar care poate fi reamintit destul de repede. Mi se pare că acest lucru este foarte benefic pentru Moldova, deoarece țările europene nu sunt prea dornice să cumpere branduri de vin moldovenești", a spus Bodrunov.

După cum a explicat expertul, pentru a dezvolta piața, ea trebuie mai întâi pregătită destul de mult timp, trebuie de lucrat asupra ei, promovând brandurile, iar acest lucru necesită destul de multe investiții.

"Brandurile costă bani. În Rusia este ușor să le restabilești. Acesta este un aspect foarte important", a remarcat interlocutorul.

În opinia sa, este importantă restabilirea relațiilor comerciale, întrucât Moldova a fost întotdeauna un bun partener comercial.

"Mi se pare că există șanse și ele sunt foarte bune. Este o altă problemă faptul că situația politică nu ne permite astăzi să vorbim despre fiabilitatea unui astfel de tip de parteneriat din cauza rutelor prin Ucraina. Mi se pare că ar putea exista mari dificultăți în acest sens", a spus Bodrunov.

Cu toate acestea, potrivit expertului, dacă ar exista voință politică, această problemă ar putea fi rezolvată.

La întrebarea dacă produsele moldovenești ar putea cuceri piața rusă, expertul a răspuns că există mult mai multe șanse pentru acest lucru decât în ​​cazul pieței europene.

Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Obstacolele care împiedică dezvoltarea relațiilor dintre Moldova și Rusia – expert

"De ce? Pentru că există o memorie genetică a foștilor cetățeni sovietici, la care produsele moldovenești se asociau mereu cu soarele, cu buna calitate. Îmi amintesc de anii mei de tinerețe – produsele erau mereu competitive, trezeau un interes crescut și, din câte știu, se vindeau foarte bine pe piața rusă", a spus interlocutorul.

El a subliniat că astăzi există concurență. "Dar dacă vorbim despre concurența pe piața europeană, atunci pot spune că chiar și întreprinderile rusești, care au un puternic avantaj economic, se integrează cu greu în UE, pentru că nimeni nu te așteaptă acolo, piața este de mult timp împărțită. Cred că pentru producătorii moldoveni situația este la fel de dificilă ca și pentru producătorii ruși. Poate chiar mai dificilă", a precizat Bodrunov.

În opinia sa, produsele moldovenești ar fi promovate mai rapid pe piața rusă decât pe cea europeană, dacă s-ar face astfel de încercări.

Răspunzând la întrebarea cât de mult politica afectează interacțiunea economică, expertul a spus că totul este conectat.

"Politica este un fel de expresie a relațiilor economice. Influența economiei asupra politicii este foarte mare, dar și politica afectează economia. Și aici există un aspect foarte important – cu cât volumul economiei este mai mare, cu atât economia afectează mai mult politica și nu invers. Iar cu cât volumul economiei este mai mic, cu atât mai mult economia este supusă vânturilor, furtunilor și fluctuațiilor politice", a spus Bodrunov.

Заместитель директора Института истории и политики Московского Педагогического Государственного Университета Владимир Шаповалов - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2021
Șapovalov: De ce pentru Moldova e mai profitabil să coopereze cu Rusia

Există un potențial de interacțiune economică între Moldova și Rusia, dar cheia deblocării acestui potențial este de partea Chișinăului. Acest lucru a fost declarat, într-un comentariu pentru radio Sputnik Moldova, de Denis Melnik, candidat în științe economice, profesor asociat, șef adjunct al Centrului de Istorie și Metodologie a Științelor Economice al Școlii Superioare de Economie.

Potrivit acestuia, totul depinde de posibilitățile economiei moldovenești. Din partea Rusiei, desigur, există o piață extinsă pentru acele produse tradiționale de export care mergeau în Federația Rusă.

"Piață există, dar întrebarea constă în potențialul economiei Moldovei și, în al doilea rând, în fluxurile de transport, deoarece nu există granițe comune. Aceasta nu este o problemă fundamentală, dar totuși există o oarecare problemă în legătură cu acest fapt", a spus expertul.

În opinia sa, Moldova trebuie să își îmbunătățească viața internă, să urmeze o politică competentă și clară pentru a sprijini exportatorii locali, precum și pentru a asigura coridoare de transport.

Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2020
Kozak, despre relațiile moldo-ruse: Rusia este gata să continue această colaborare

Melnik a atras atenția asupra faptului că în Rusia se poate orienta pe o piață în general familiară, cu conexiuni de lungă durată și un mediu de afaceri ușor de înțeles.

"Prin urmare, aș spune că există potențial, dar din partea Moldova ar trebui să existe o dorință de a restabili fluxurile și de a urma o anumită politică coerentă, cu sprijin din partea statului în ceea ce privește împrumuturile și așa mai departe, întrucât restabilirea unor astfel de fluxuri necesită credite, rulaje, adică o latură financiară. Convențional vorbind, nu este suficient doar să crești mere sau să produci vin", a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0