Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Obstacolele care împiedică dezvoltarea relațiilor dintre Moldova și Rusia – expert

© Sputnik / Александр ВильфФлаги Молдовы и России
Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Abonare
Politologul rus a declarat că există direcții de anvergură în care ar pitea să se dezvoltate cooperarea dintre cele două țări, însă este împiedicată de miopia Chișinăului și prejudecățile geopolitice.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Economia Moldovei poate fi orientată spre Rusia într-o măsură mai mare decât cea a altor state din regiunea Europei de Vest, deoarece anume acolo se află principalele piețe de desfacere pentru producția de fructe și legume și cea vinicolă, care este produsă anual în țară. Declarații în acest sens a făcut în studioul Sputnik Moldova directorul Institutului pentru problemele globalizării, Mihail Deleaghin.

”Toate ramurile care încă nu au fost distruse în Moldova, toată această producție poate avea o răspândire largă pe piața rusească. Voi aduce un exemplu: am fost cândva la Chișinău și am văzut pe margine drumului, sub copac, o nucă. Am ridicat-o și am spart-o, ceea ce a provocat mirarea oamenilor care treceau pe acolo. Pentru ruși nucile au fost întotdeauna un produs valoros, ca de altfel și toată producția moldovenească”, a spus expertul.

Maia Sandu  - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2020
Sandu și relațiile cu Rusia: Сum îți așterni așa vei dormi
Potrivit interlocutorului, principalul obstacol în edificarea unor relații comercial-economice mai strânse îl constituie o parte a elitei politice a țării, cu dispoziții absolut rusofobe și, mai mult decât atât, care se pronunță deschis pentru lichidarea statalității în spiritul ideilor unionismului românesc.

Al doilea obstacol în ceea ce ține de creșterea schimbului de mărfuri dintre Moldova și Rusia, în opinia lui Deleaghin, sunt dificultățile de logistică. În primul rând – necesitatea de a transporta mărfurile în tranzit prin teritoriul Ucrainei, unde nimeni nu poate garanta siguranța zecilor de tone de fructe și producție vinicolă pe care în fiecare zi, site de tiruri, sunt nevoite să le transporte prin teritoriul acestei țări.

Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia>>>

De aceea, potrivit economistului, la etapa actuală este greu de presupus că Moldova va reuși să crească simțitor volumul schimbului de mărfuri cu Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0