Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șoferii microbuzelor de linie amenință cu grevă: Rămânem fără transport public?

© Sputnik / Miroslav RotariОбщественный транспорт
Общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Abonare
Transportatorii sunt gata să intre în grevă săptămâna viitoare, fiind nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care stabilește că numărul de pasageri în transportul public nu trebuie să depășească 50% din capacitate.

CHIȘINĂU 17 feb - Sputnik. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) Oleg Alexa a declarat în cadrul emisiuni „Expertiza” de la Radio Sputnik Moldova că șoferii microbuzelor de linie sunt gata să-și sisteze activitatea, dacă autoritățile nu vor lua măsuri și nu vor modifica decizia luată luni de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

„Săptămâna viitoare vom alege o zi când toate microbuzele de rută își vor sista activitatea. Noi vom sta acasă și vom privi la televizor ce va spune lumea despre noi. Evident că vor fi doar comentarii negative în adresa noastră, dar acest lucru ne va costa mai puțin, decât să ieșim la muncă. Dacă autoritățile după acest mic protest nu vor acționa, atunci noi vom sista activitatea pentru o săptămână”, a precizat Oleg Alexa. 

Protest transportatori, 18 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Societate
Transportatorii amenință cu proteste și grevă: Ce i-a nemulțumit
Transportatorii susțin că sunt în prag de faliment și că pandemia le-a afectat enorm veniturile. Alexa a precizat că transportarea unui număr mai mic de pasageri la același preț îi va afecta și mai mult, deoarece șoferii nu-și vor putea acoperi cheltuielile de întreținere a microbuzului, fără să mai poată fi vorba despre venituri suplimentare. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) Oleg Alexa susține că decizia CNESP vine doar să dea și mai mult peste cap activitatea transportatorilor, dar și a pasagerilor. Alexa a menționat că decizia Comisiei de a transporta un număr redus de pasageri nu va afecta doar șoferii, dar și pasagerii care vor sta ore în șir până va veni un microbuz liber și îi va lua. 

„Reieșind din noile reguli, șoferul dacă a pornit dintr-o localitate cu zece pasageri, atunci în următoarea localitate el nu trebuie să mai ia pasageri. Atunci oamenii ce să facă, cum să ajungă la destinație? Este riscant pentru cei din raioane să iasă din casă, pentru că ei nu știu dacă șoferul se va opri să-l ia sau nu. Atunci, ei au toate șansele să rămână pe drumuri”, a menționat Alexa. 

El a mai declarat în cadrul emisiunii „Expertiza” de la Radio Sputnik Moldova că speră că autoritățile vor conștientiza consecințele la care va duce această decizie a Comisiei și că în curând își vor schimba părerea.

Toleibuz - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Societate
Restricție nouă: Transportul de pasageri va circula cu 50% din capacitate

Alexa susține că miercuri nu a fost amendat niciun șofer pentru faptul că nu s-au conformat noii decizii, dar a precizat că polițiștii au făcut verificări și au atenționat conducătorii auto să nu le permită pasagerilor să urce în transport mai mulți decât permite limita admisibilă. Alexa a menționat că șoferii microbuzelor de linie sunt în pragul disperării și că dacă lucrurile vor continua așa, atunci ei sunt gata să iasă la proteste. 

Amintim că marți președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) Oleg Alexa a expediat o scrisoare deschisă către premierul interimar Aureliu Ciocoi ca să fie revizuite noile măsuri anunțate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). 

Transportatorii s-au arătat nemulțumiți de noua decizie a Comisiei de a permite în transport un număr de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare. Potrivit lui Oleg Alexa, pandemia a afectat enorm transportatorii, iar unii sunt chiar în prag de faliment. 

Reiterăm că CNESP a decis luni, 15 februarie, să prelungească starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie și a introdus noi restricții pentru a opri răspândirea coronavirusului. Astfel, s-a decis limitarea numărului de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare a transportului public. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0