CHIȘINĂU 16 feb - Sputnik. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) Oleg Alexa a expediat o scrisoare deschisă către premierul interimar Aureliu Ciocoi ca să fie revizuite noile măsuri anunțate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).
Transportatorii s-au arătat nemulțumiți de noua decizie a Comisiei de a permite în transport un număr de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare. Potrivit lui Oleg Alexa, pandemia a afectat enorm transportatorii, iar unii sunt chiar în prag de faliment.
„În anul 2020, pe perioada stării de urgență declarată de Parlamentul Republicii Moldova, ca rezultat a scăderii bruște a fluxului de pasageri, au fost sistate mai mult de 90% din numărul curselor de pasageri. După expirarea stării de urgență și până în prezent, din cauza consecințelor pe care le-a provocat starea de urgență și situația epidemiologică nu au putut fi restabilite peste 15 la sută din cursele regulate naționale și peste 70% din cursele internaționale”, se arată în scrisoare deschisă expediată de către președintele APOTA Oleg Alexa.
El a menționat că pandemia de COVID-19 a provocat concedierea a peste o mie de angajați din domeniul transportului rutier de persoane, care și până la pandemie se confrunta cu un deficit acut de șoferi.
În scrisoarea deschisă se mai menționează că nu este clar în baza căror criterii Comisia ia aceste decizii și se precizează că în perioada când se înregistrau recorduri de peste 1 700 de cazuri de infectare autoritățile nu luau asemenea decizii. Astfel, transportatorii pun la îndoială obiectivitatea deciziilor luate de către Comisie.
„La data de 06.11.2020, în Republica Moldova erau 18 399 de cazuri active, iar la 09.12.2020 s-au înregistrat 1 766 de cazuri noi. Aceste cifre nu au dus la adoptarea unor restricții suplimentare în domeniul transportului de pasageri. (...) Cu regret, autoritățile, și în special CNESP, sunt rupte de la viața de zi cu zi din Republica Moldova și nu doresc să observe că deciziile/hotărârile adoptate de ele nu conțin soluții, dar crează probleme noi, pe lângă cele create de pandemie”, se mai arată în scrisoare.
Alexa a mai precizat că hotărârea Comisiei privind reducerea numărului de pasageri pune în pericol existența ramurii transportului rutier de pasageri și poate duce la sistarea activității a mai multor rute regulate, care nu-și vor putea relua activitatea după anularea restricțiilor.
În scrisoare este menționat că, după prima amendă aplicată transportatorilor pentru nerespectarea deciziei Comisiei, șoferii microbuzelor de rută vor ieși la proteste în fața Guvernului și își vor sista în totalitate activitatea.
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis luni, 15 februarie, să prelungească starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie și a introdus noi restricții pentru a opri răspândirea coronavirusului. Astfel, s-a decis limitarea numărului de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova