CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. CCM a respins cererea PSRM de anulare a decretului Maiei Sandu numărul 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Pe 23 februarie însă Curtea Constituțională va examina în fond sesizarea depusă de Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski.
Socialiștii au cerut să fie suspendat decretul Maiei Sandu și să fie apreciat dacă, prin prisma obligațiunilor sale constituționale, președintele a încălcat Legea Supremă a țării prin refuzul desemnării candidaturii majorității la funcția de prim-ministru și dacă a încălcat principiul imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării unui candidat la această funcție.
„Examinând solicitarea de suspendare, Curtea reține că autorii ei nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării Decretului nr. 32-IX din 11 februarie 2021. Este evident faptul că Decretul contestat influențează asupra procedurilor și asupra termenelor prevăzute de Constituție referitoare la învestitura Guvernului. Totuși, simpla invocare a unui fapt evident, atât timp cât autorii cererii nu argumentează caracterul ireparabil al riscului, nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare pentru a suspenda acțiunea Decretului contestat”, a argumentata Curtea Constituțională.
Candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova Natalia Gavrilița și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților săptămâna trecută. Pentru Gavrilița și echipa sa nu a votat niciun legislator.
În timp ce în ședința de joi, 11 februarie, în Parlament candidatul nominalizat de Maia Sandu răspundea la întrebările deputaților înainte de procedura de vot, executivul politic al PSRM a anunțat în cadrul unui briefing de presă că are propria candidatură pentru funcția de prim-ministru. Este vorba de fostul ministru al Finanțelor în perioada 2008-2009, Mariana Durleșteanu, pentru înaintarea căreia au semnat 54 de deputați din fracțiunea socialiștilor și Platforma parlamentară „Pentru Moldova”.
În acea zi, 11 februarie, președintele Maia Sandu a invitat fracțiunile, grupurile și platformele parlamentarea la consultări privind înaintarea unui candidat la funcția de premier. După discuții, în cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu a anunțat că o propune repetat pe Natalia Gavrilița la această funcție.
Ulterior, PSRM s-a adresat la Curtea Constituțională cu o sesizare prin care a cerut să fie examinată constituționalitatea decretului Maiei Sandu prin care o înaintează repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministru.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova