Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM a sesizat CC cu privire la desemnarea repetată a candidatului Gavrilița

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Abonare
Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților socialiști de examinare a constituționalității decretului semnat de Maia Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat pentru funcția de premier.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Deputații socialiști (PSRM) Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski au depus la Curtea Constituțională (CC) sesizarea în care cer examinarea constituționalității decretului semnat de Maia Sandu, prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat pentru funcția de premier, pe 11 februarie.

Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Politică
Premieră pentru Moldova: Deputații vor depune un jurământ

Secretariatul Curții Constituționale a informat că a înregistrat sesizarea cu numărul 30a/2021, iar textul sesizării a fost publicat pe site-ul CC.

Socialiștii solicită ca Înalta Curte să examineze sesizarea în regim de urgență și să suspende decretul semnat de Maia Sandu până la pronunțarea deciziei.

Deputatul Vasile Bolea, care a rezumat subiectul sesizării, a subliniat că președintele Maia Sandu a semnat decretul prin care o propune pentru a doua oară pe Gavrilița la funcția de prim-ministru, în pofida faptului că deputații socialiști au anunțat-o că în Parlament s-a formalizat o majoritate de deputați care au solicitat, pe 11 februarie, să fie desemnat candidatul Mariana Durleșteanu.

Majoritatea anunțată de PSRM este formată din 54 de deputați socialiști, din Partidul „Șor” și Platforma „Pentru Moldova”. 

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Reacția PSRM la decizia Maiei Sandu de a o înainta din nou pe Gavrilița

„Am pregătit o sesizare la CC, ca să exercite controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova din 11 februarie 2021, prin care, după prima tentativă eșuată, președintele a înaintat a doua oară candidatura Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, cu toate că ieri noi am anunțat că în Parlament s-a formalizat o majoritate absolută din deputați, care au solicitat Președintelui să fie desemnat candidatul Mariana Durleșteanu. Este incontestabil rolul co-decident al președintelui în procesul desemnării unui candidat la funcția de premier. Noi considerăm că președintele a încălcat prevederile Constituției, a încălcat hotărârile CC și a ieșit totalmente din câmpul constituțional, încălcând și jurământul, pe care l-a dat la investitură”, a declarat Vasile Bolea la un briefing din 12 februarie.

Tot pe 11 februarie, Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) a anunțat la un briefing că este dispusă să formeze un guvern minoritar anti-criză, până la alegerile parlamentare anticipate, și are un candidat la funcția de premier – Andrei Năstase, liderul DA.

Pe 11 februarie, candidatul la funcția de prim-ministru Natalia Gavrilița și echipa propusă de ea nu au primit votul de încredere al deputaților. Niciun deputat n-a votat „pentru”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0