Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zinaida Greceanîi a evocat personalitatea poetului Grigore Vieru

© Sputnik / Alexandr Graschenkov / Accesați arhiva multimediaПоэт Григоре Павлович Виеру
Поэт Григоре Павлович Виеру - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Abonare
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a publicat un mesaj în care evocă personalitatea lui Grigore Vieru, în ziua în care se împlinesc 86 de ani de la nașterea regretatului poet național.

CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Poetul Grigore Vieru (14 februarie 1935 - 18 ianuarie 2009) este comemorat duminică, 14 februarie, în ziua în care ar fi împlinit 86 de ani.

Vitalie Răileanu - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Festival organizat de ziua poetului Grigore Vieru

Deschiderea celei de-a 10-a ediții a Festivalului Republican de Creație Artistică dedicat lui Grigore Vieru, care are loc în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” din Chișinău, a fost precedată de o depunere de flori la bustul poetului național, de pe Aleea Clasicilor a Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a evocat personalitatea poetului Grigore Vieru într-un mesaj postat pe Facebook.

„Marele Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Talentul său inestimabil ar fi dat naștere încă multor capodopere literare, dar și acel testament imens pe care a reușit să ni-l lase este motiv de mândrie nemărginită și sursă de inspirație nesecată”, a scris președintele Parlamentului.

© Sputnik / Александр Гращенков / Accesați arhiva multimediaPoetul Grigore Vieru
Zinaida Greceanîi a evocat personalitatea poetului Grigore Vieru - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Poetul Grigore Vieru

„Versurile, întreaga sa creație au un mare rol în educația morală. A fost și va rămâne unul din cei mai buni învățători de dragoste pentru plaiul natal”, a adăugat Zinaida Greceanîi. 

Paul Surugiu-Fuego - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2019
Moment de sinceritate: Fuego face dezvăluiri despre prietenia sa cu Grigore Vieru

Președintele forului legislativ a constatat că „creația lui Grigore Vieru este îndrăgită și apreciată de cititorii de toate vârstele” și a spus că s-a „convins de acest fapt o dată în plus” când a văzut „cât de popular a fost concursul online dedicat comemorării marelui scriitor, anunțat de Parlamentul Republicii Moldova”.

La respectivul concurs, aproape 2000 de copii, tineri și maturi și-au manifestat talentul în a recita poeziile lui Grigore Vieru, „trezind sentimente profunde de mândrie și demnitate”, a menționat Zinaida Greceanîi.

„Acest fapt inspiră încredere că poporul nostru știe să păstreze comorile spirituale naționale, iar dragostea de Mamă și de Patrie sunt cele dintâi valori pentru noi”, a mai scris președintele Parlamentului.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin, şi a decedat la 18 ianuarie 2009, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, unde a fost internat în urma unui accident rutier. Poetul avea 73 de ani. Grigore Vieru a fost înmormântat la 20 ianuarie 2009, la Cimitirul Central din Chişinău, fiind petrecut pe ultimul drum de mii de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0