Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Produse ecologice? Ce cumpără de fapt moldovenii în magazine

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Lelic
Sergiu Lelic  - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Abonare
Prezența unor etichete respective încă nu oferă garanția unui produs ecologic pur, susțin specialiștii. Agenții economici ademenesc cumpărătorii cu diverse slogane, de fapt însă cu greu putem găsi produse ecologice pe rafturile magazinelor din țară.
Uimitor: Cum sunt duși în eroare cumpărătorii în magazine

În ultima perioadă se observă tendința consumatorilor de a procura produse ecologice. Adesea însă aceștia cad în plasa agenților economici care imprimă pe ambalajul produsului diverse slogane: bio, ecologi pur, 100% natural etc. Aceste sintagme însă nu atestă faptul că produsul este cu adevărat fără conservanți și sută la sută natural.

"Aceasta este o strategie de marketing, iar consumatorii cad în capcană. În primul rând, aceștia trebuie să analizeze toate ingredientele indicate pe etichetă și deja vor observa că descrierea nu corespunde cu ceea ce este indicat pe ambalaj.  Acest lucru nu este ilegal, însă agentul economic trebuie să-și asume unele consecințe", a subliniat Serghei Lelic.

În acest context, consumatorul este în drept să-i solicite agentului economic documentul confirmativ și certificările de laborator ce confirmă că produsul corespunde cu adevărat tuturor criteriilor. Adesea, cumpărătorii sunt ademeniți de frumoasele ambalaje și de prețurile avantajoase, iar calitatea produsului rămâne practic pe ultimul loc, susțin specialiștii.

Diana Crudu - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2020
Diana Crudu, despre agricultura 2020: Este anul supraviețuirii
Anterior, președintele Comitetului Sectorial pentru Agricultură al Camerei de Comerț și Industrie, Spartac Chilat, a enumerat problemele cu care se confruntă producătorii locali în domeniul agriculturii ecologice și care ar trebui să fie rolul statului în acest proces.

Potrivit lui, în prezent, în Republica Moldova, nu există un laborator care ar putea certifica producția eco. Aceasta necesită o perioadă de testări care durează în timp și fără de care consumatorul nu poate fi sigur de calitatea produselor respective.

"Sistemul de certificare ecologică este puțin mai complicat. Investiția în asemenea laboratoare este una costisitoare, iar un agent economic nu își poate asuma aceste cheltuieli", a menționat Spartac Chilat.

Mai mult decât atât, nici țările vecine precum România și Ucraina nu dispun de aceste laboratoare. Astfel, cea mai scurtă cale pentru producătorii autohtoni de obținere a certificării produselor sunt laboratoarele din Bulgaria, Polonia, Olanda sau Germania.

Spartac Chilat spune că această problemă ar putea fi soluționată doar cu suportul autorităților și instituțiilor internaționale donatoare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0