Anul acesta din cauza secetei, grindinei și nu în ultimul rând pandemiei, ziua agricultorului este una mai tristă. De obicei, în această zi erau organizate târguri agricole unde fermierii puteau să-și vândă marfa, iar cumpărătorii să procure produse proapspete și ecologice. Potrivit Dianei Crudu, anul 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultorii moldoveni.
Cert este faptul că aceștia nu-și pierd speranța și așteaptă vremuri mai bune pentru a-și putea continua meseria.
"Avem o rază de speranță. Cei care au semănat culturile de toamnă spun că nivelul hidrologic în pământ este suficient de bun penru ca să putenm avea în 2021 culturi cerealiere sămănate în 2020 foarte bune. Avem speranța că situația din anul curent nu se va mai repeta", a declarat interlocutoarea.
Mai mult, Diana Crudu susține că agricultorii vor încerca să-și realizeze marfa în regim online, întrucât organizarea târgurilor, care mai erau o rază de speranță pentru majoritatea producătorilor locali, nu vor mai avea loc până la sfărșitul acestui an. Mulți dintre ei au depozitele pline cu fructe uscate, ceaiuri, miere ș.a. pe care trebuie să le vândă.
Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.
Agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului - peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic, susține Crudu.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova