Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce facem în caz de incendiu: Cât de sigure sunt spitalele din țară?

© Sputnik / Mihai CarausMihai Alexuța
Mihai Alexuța - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Abonare
Incendiile care au izbucnit în două spitale din Ucraina și România au bulversat o lume întreagă. Acestea nu a putut fi trecute cu vederea nici de autoritățile din Republica Moldova. Iată care este situația în spitalele din țara noastră.
Ce facem în caz de incendiu: Cât de sigure sunt spitalele din țară?

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a efectuat mai multe controale pentru a verifica dotarea instituțiilor medicale din țară cu surse de oxigen – rezervor, butelii sau generatoare de oxigen și dacă nu există riscul de izbucnire a incendiilor.

"Ministerul a efectuat o evaluare la nivel național cu privire la dotarea instituțiilor medicale cu surse de oxigen – rezervoare, butelii sau generatoare de oxigen. În total, sunt peste 15 rezervoare de oxigen în instituțiile medicale și peste 1700 butelii de oxigen. În fiecare instituție există persoane responsabile cu privire la exploatarea dispozitivelor medicale", a declarat pentru Sputnik șeful Serviciului politici medicamente și dispozitive medicale, Gheorghe Gorceag.

În acest sens, Ministerul și Agenția pentru Supravegherea Tehnică au convenit că, suplimentar la activitățile anuale cu privire la verificarea recipienților, vor fi efectuate și seminare cu scop de instruire și careva recomandări pentru instituțiile medicale.

Cele mai frecvente încălcări în 2020

Pe parcursul anului 2020, mai multe instituții medicale au fost supuse verificărilor în vederea prevenirii incendiilor.
Astfel, anul trecut au fost verificate 71 de instituții medicale. Declarația îi aparține inspectorului principal al Direcției Supraveghere de Stat a Măsurilor contra Incendiilor și Protecției Civile din cadrul Agenției de Supraveghere Tehnică, Mihai Alexuța.

Situația la spitalul Matei Balș, după incendiu - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Societate
Ce se întâmplă acum la spitalul ”Matei Balș”, după incendiu - Foto

"Cele mai frecvente încălcări au fost lipsa instalațiilor automate împotriva incendiilor, exploatarea echipamentului electric necorespunzător sau defect, exploatarea mijloacelor de primă intervenție cu termenul expirat. Din aceste motive, se produce scurtul circuit electric și ulterior se poate declanșa incendiul", a subliniat Mihai Alexuța în studioul Sputnik.

Situația reală la Institutul de Medicină Urgentă

Bunăoară, directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, susține că instituția pe care o conduce activează în conformitate cu planul intern de securitate incendiară ce se reactualizează anual și se aprobă la Inspectoratul de Pompieri din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău.

Mai mult, Institutul de Medicină Urgentă a emis un ordin ce prevede măsuri suplimentare privind securitatea antiincendiară în cadrul instituției.

"Astfel, a fost efectuat instructajul tuturor angajaților în vederea comportării lor în caz de incendiu și verificarea instalațiilor și stingătoarelor amplasate în toate secțiile. A fost efectuată revizia suplimentară a tuturor hidranților din secții, în fiecare subdiviziune avem câte doi hidranți pentru a asigura securitatea pacienților noștri", a precizat Mihai Ciocanu.

Totodată, directorul de la Urgență a menționat că în cadrul instituției sunt efectuate în prezent instruiri și simulări practice privind utilizarea stingătoarele de către angajați. Mai mult, a fost impusă restricția utilizării oricăror prize sau aparataje medicale precum încălzitoare pentru pacienți.

Incendiile produse în anul 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Moldova în flăcări: Cauzele incendiilor din 2020
"S-a efectuat o verificare și toate aparatajele la care s-au depistat mici defecțiuni au fost înlăturate și în curând urmează să procurăm alte dispozitive", a subliniat Mihai Ciocanu.

De menționat că Ministerul Sănătății a emis o dispoziție prin care toate instituțiile medicale sunt obligate să întreprindă măsurile de rigoare privind securitatea antiincendiară, mai cu seamă acolo unde există concentrări mari de tehnologie – secții de terapie intensivă și concentratoare de oxigen.

Amintim că patru oameni au murit în urma unui incendiu care s-a produs în noaptea spre 4 februarie, într-un spital din Ucraina. Flăcările au izbucnit într-un salon din secția reanimare, unde erau tratați bolnavii infectați cu COVID-19. În urma incendiului și-au pierdut viața trei pacienți și un medic. Alte două persoane au suferit răni grave. Tragedia s-a produs la nici-o săptămână de la incendiu izbucnit într-un spital din București, care a luat viața a cinci persoane. Este vorba de pacienți care se tratau, la fel, de Covid.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0