Moldova în flăcări: Cauzele incendiilor din 2020

Abonare
Priviți în infografica Sputnik Moldova în ce regiuni ale țării s-au produs cel mai des incendii și ce pierderi a suferit republica din cauza lor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne al Moldovei a prezentat statistici pentru 2020. Numărul incendiilor din țară a crescut față de 2019. În ultimele 12 luni, în republică au fost înregistrate 1.758 de incendii.

În majoritatea cazurilor, cauzele incendiilor sunt asociate cu factorul uman, și anume cu încălcarea regulilor de protecție împotriva incendiilor și ale funcționării surselor de căldură sau cu neglijență.

Cel mai incendiu a fost cel care a devastat clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Sala sa de concerte și scena au cunoscut legende ale artei muzicale precum Șaleapin, Richter, Șostakovici, Rostropovici.

Lista cu numele artiștilor celebri este suficientă pentru o enciclopedie. Tragedia s-a produs atunci când Filarmonica a început cel de-al 80-lea sezon jubiliar. 

Incendiul a distrus aproape întreaga clădire, ambele săli de concerte. Instrumente muzicale valoroase și partitura au fost deteriorate. Suprafața mistuită a depășit trei mii de metri pătrați. Clădirea nu poate fi reconstruită, doar restaurarea ei este posibilă. Dar autoritățile au asigurat: centrul cultural ca patrimoniu istoric universal va fi recreat în același loc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0