Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să rezistăm la frig

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaМорозы в Москве
Морозы в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Abonare
Chestii utile care trebuie reținute - cum să pregătiți mașina pentru mișcare după o noapte friguroasă, pentru călătorii pe distanțe lungi, precum și top-5 recomandări despre cum să evitați un accident rutier în condiții de iarnă.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Înghețurile severe nu sunt un motiv de panică pentru proprietarii de mașini. Într-un comentariu oferit agenției de presă Sputnik Moldova, Oleg Cojocaru, președintele Uniunii Conducătorilor Auto din Republica Moldova, a relatat despre modul în care se poate de rezistat la frig în mod competent și despre cum se poate preveni capriciile mașinii pe drum.

"Moldova nu este obișnuită cu friguri atât de severe, totuși, suntem un stat sudic. Cu toate acestea, nu este nevoie să ne panicăm, deoarece vecinii noștri din nord nu au nicio dificultate în a se orienta și pot ieși calm din orice situație dificilă asociată cu un regim de exploatare a automobilului în condiții de temperatură scăzută", a spus Cojocaru.

Ce nu trebuie uitat

Potrivit președintelui Uniunii Conducătorilor Auto, atunci când vă porniți la drum, în primul rând trebuie să aveți rezerve de combustibil pentru mașină.

Ilașciuc Natalia - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2019
Cum să alegem cel mai bun service-auto: Sfaturi utile pentru șoferi

"Pentru ca motorul să funcționeze în regim normal, în cazul în care cineva va trebui să vă tracteze, în cazul în care va trebui să așteptați ajutor. În plus, este de dorit ca înainte de a vă porni la drum să vă încărcați telefonul mobil și să verificați dacă aveți bani în cont", a menționat interlocutorul.

Potrivit acestuia, șoferii trebuie obligatoriu să-și echipeze automobilul cu anvelope de iarnă.

"Recomandarea este următoarea – să umflați anvelopele de iarnă cu 0,1–0,2 atmosfere mai puțin decât valoarea nominală, din simplul motiv că, în acest caz, roțile un pic dezumflate "rezistă" cu încredere drumul de iarnă. Supfrafața de contact în acest caz este mai mare, iar mașina se comportă mai stabil pe drumul alunecos", a explicat expertul.

Înainte de a porni automobilul dimineața, uleiul trebuie să fie corespunzător – nu foarte dens, astfel încât să se încălzească și să circule mai repede.

"Este imperativ să încălziți automobilul. Acest lucru trebuie făcut cel puțin 5-7 minute", a remarcat Cojocaru.

Potrivit acestuia, mașina trebuie menținută într-o stare curată – înainte de călătorie, desigur, trebuie de curățat automobilul de zăpadă, de gheața de pe parbriz și de pe celelalte ferestre. Cu cât șoferul vede mai mult și mai bine, cu atât se simte mai sigur. De asemenea, este necesar să mențineți semnalizatoarele, farurile, plăcuțele de înmatriculare într-o stare curată.

Automobile - Imagine Simbol - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2019
Societate
Important pentru șoferi: Topul celor mai furate automobile în 2019

"Din păcate, dezghețurile și, să spunem așa, precipitațiile abundente sub formă de ploaie au dus la faptul că mai mult de jumătate din automobilele de astăzi arată pur și simplu dezgustător. Sunt murdare, numerele de înmatriculare nu sunt vizibile, vizibilitatea șoferilor este limitată datorită faptului că ferestrele sunt murdare, iar toate acestea contribuie în cele din urmă la o creștere a accidentelor rutiere", a precizat interlocutorul.

Cojocaru a atras atenția asupra faptului că conducerea pe timp de iarnă trebuie să implice multă atenție, fără apăsări bruște pe pedala de accelerație sau de frână.

Dacă totuși mașina a derapat, atunci:

  •  în cazul tracțiunii pe spate, este necesar să luați piciorul de pe pedala de frână sau de accelerație și să rotiți volanul ușor spre partea de derapaj;
  • în cazul unei mașini cu tracțiune pe față sau cu tracțiune integrală – prin apăsarea ușoară a pedalei de accelerație, reglați volanul pentru a poziționa vehiculul pe carosabil.

"Toate acestea, repet încă o dată, se fac încet, fără grabă, fără mișcări bruște", a subliniat Cojocaru.

Ce faci dacă mașina s-a blocat în afara orașului?

Se poate întâmpla și așa ceva – automobilul dă de gol șoferul într-un moment nepotrivit și acesta din urmă rămâne blocat pe drum, într-o zonă nepopulată.

Automobil, zăpadă - Imagine Simbol - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2018
Util pentru șoferi: Cum poți supraviețui pe timp de iarnă în automobil

"Dacă este absolut clar și evident unde puteți merge și este aproape, adică până la cea mai apropiată așezare, de exemplu, e un kilometru și jumătate și, în principiu, puteți ajunge acolo în decurs de o jumătate de oră sau o oră, atunci puteți lăsa automobilul, bineînțeles închis, și vă puteți deplasa în direcția așezării, benzinăriei, spre locul unde trăiesc oamenii", a spus Cojocaru.

Atunci când vă pregătiți să mergeți undeva unde sunt distanțe mari între așezări, un șofer gospodar trebuie să aibă numaidecât în portbagaj o lopată, un sac de nisip, un cablu de tractare, cabluri de pornire, așa-numiții "crocodili", astfel încât să poată fi pornită mașina cu ajutorul unei alte mașini.

Șoferii de camioane și autobuze sunt obligați să utilizeze lanțurile care se pun pe cauciucuri.

"Dacă totuși ați rămas blocat și stați în mașină o vreme, atunci este indicat să nu lăsați motorul în funcțiune mult timp. Problema constă în faptul că o cantitate mare de gaze de eșapament dăunătoare sunt emise în atmosferă și, dacă stratul de zăpadă este mare – de la 80 de centimetri până la un metru și mai mult – atunci gazele de eșapament încep să se acumuleze sub automobil. Acest lucru poate duce la o otrăvire lentă a organismului uman", a explicat expertul.

Potrivit președintelui Uniunii Conducătorilor Auto, există astfel de cazuri, când o persoană pur și simplu adoarme în timpul unui viscol nocturn și nu se mai trezește. "În acest context, este indicat să nu lăsați mașina în funcțiune", a spus Cojocaru.

Top-5 sfaturi pentru a evita un accident rutier

Președintele Uniunii Conducătorilor Auto din Republica Moldova a oferit cinci sfaturi care îi vor ajuta pe proprietarii de automobile să evite accidentele rutiere în condiții de iarnă.

  1. Fără apăsări puternice pe pedala de accelerație. Conducere moderată la o viteză medie mică sau maximum medie. Aceasta este prima greșeală cea mai frecventă – viteza mare pe un drum alunecos duce la faptul că șoferul nu va putea controla mai târziu automobilul într-o situație neprevăzută.
  2. Pericolul de depășire.
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2021
Cum pot recupera banii șoferii care și-au avariat mașinile din cauza gropilor din asfalt
În timpul acestei manevre, dacă, dintr-un anumit motiv, ieșind pe banda opusă, roțile din stânga ale automobilului derapează pe marginea drumului înzăpezit (poate fi din pământ sau piatră concasată), șoferul poate pierde controlul. În timpul depășirii, acesta poate ajunge pe banda opusă sau în copacii care cresc pe marginea drumului.
  • Vizibilitatea redusă. Adesea, șoferii pornesc la drum după o ninsoare cu ferestre și oglinzi înghețate, murdare și încearcă să se orienteze pe drum. În acest caz, vizibilitatea este redusă simțitor și este posibil ca proprietarul mașinii să nu observe ceva pe drum.
  • "Încălțămintea de sezon" a mașinilor nu a fost anulată. Datorită faptului că Republica Moldova este o țară sudică, unii șoferi nu se grăbesc să-și schimbe anvelopele de vară pe cele de iarnă, care corespund condițiilor meteorologice. Conducerea cu anvelope de vară, cu anvelope „chel”, nu este în niciun caz potrivită în condiții de iarnă.
  • În cazul în care conducătorul auto, în calitate de profesionist, nu are experiența sau abilitățile necesare, atunci mai bine să nu conducă în timpul iernii.
  • "Observăm o scădere semnificativă a numărului de mașini pe drumuri în fiecare iarnă. Mulți încearcă să își lase mașinile acasă, să se deplaseze cu mijloacele de transport public și să iasă din casă mai puțin și susțin în mod absolut această inițiativă", a spus Cojocaru.

    În opinia sa, dacă nu există o mare nevoie să ieșiți din casă sau dacă pentru a ajunge undeva trebuie să parcurgeți doar câteva stații, atunci, desigur, este mai bine să folosiți transportul public și să lăsați plăcerea de a conduce pentru primăvară.

    "Undeva după 10-15 martie, vor exista, desigur, mai mulți șoferi, nu numai la Chișinău, ci și în întreaga republică", a conchis Cojocaru.

    Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
    Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

    Fluxul de știri
    0