Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Util pentru șoferi: Cum poți supraviețui pe timp de iarnă în automobil

Abonare
Câteva sfaturi care ar putea fi de folos în caz că rămâi în mașină în timpul unei furtuni de zăpadă.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Orice călătorie pe timp de iarnă poate fi destul de periculoasă, chiar dacă automobilul este puternic și echipat pentru sezonul rece.

Înainte de a pleca la drum lung, este bine de avut în autovehicul mai multe lucruri esențiale care ar putea să salve viața pasagerilor în condițiile grele ale iernii.

Ce trebuie de avut în automobil pe timp de iarnă

Apă și alimente (conserve, covrigei și altele) – frigul poate produce halucinații după câteva ore în caz că persoana este flămândă.

Igor Cazîlu - Sputnik Moldova
Principalele greșeli pe care le fac automobiliștii când aleg anvelopele de iarnă

Pături – unele dintre cele mai importante obiecte, care nu trebuie să lipsească în mașină. Geamurile automobilului sunt cele care răcesc cel mai repede interiorul mașinii. Păturile aplicate pe geamuri pot încălzi autovehiculul cu câteva grade.

Haine de schimb, mănuși, șosete de lână, încălțăminte cu blană – hainele groase și călduroase sunt esențiale pentru a supraviețui în mașină o furtună de zăpadă.

Combustibil – nu în ultimul rând, șoferul trebuie să se asigure că rezervorul mașinii nu este gol înainte de a porni la drum. Iarna, automobilul consuma mai mult carburant din cauza instalației de încălzire și a turației motorului. O canistră plină cu combustibil ar fi bine să fie în portbagaj.

Lopată – un obiect care nu trebuie să lipsească din automobil pe timp de iarnă. Există situații când este nevoie de scos mașina din nămeți și doar cu lopata ar fi posibil să o faci.

Constantin Mihalachi - Sputnik Moldova
Preferi să cumperi un automobil second hand adus de peste hotare? Vezi cum ești mințit

Pachet cu material antiderapant (nisip, sare) – materialul antiderapant sporește forța de tracțiune pe zăpadă și gheață.

Motorul nu trebuie ținut pornit încontinuu atunci când mașina staționează – după ce s-a făcut o temperatură optimă în interior, motorul poate fi oprit, astfel vei economisi combustibilul.

În orice situație de urgență, poate fi apelat serviciul 112.

Fluxul de știri
0