Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maria Dimineț: Orice spune un jurnalist trebuie să fie fundamentat pe cunoștințe

© Photo : Egor TetiushevMaria Dimineț
Maria Dimineț - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Abonare
În preajma Zilei Mondiale a Radioului, marcată anual pe 13 februarie, am discutat cu Maria Dimineț, moderatoarea emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova. În opinia ei, „filozofia, religia, sociologia, geopolitica și psihologia formează un jurnalist profesionist”.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Pe parcursul activității ei de jurnalist, Maria Dimineț, moderatoarea emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova, a lucrat și în presa tipărită, și la televiziune, și la radio.

Acum este jurnalist de radio, dar, într-un fel, și de televiziune, în virtutea evoluțiilor din ultimii ani a mass-media și a înaltelor tehnologii, emisiunile ei sunt transmise și live în format video din studio.

„Invitații se simt mult mai liberi la radio”

Am întrebat-o ce înseamnă radioul pentru ea.

Emisiunea ”ATITUDINI” 10 februarie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
”ATITUDINI”: Statul mai oferă bani pentru ”Prima Casă”? Prețul apartamentelor în 2021

„Radioul a adus în viața mea o experiență nouă și frumoasă. Este mai puțin stresantă decât la televiziune, de exemplu, unde în spatele tău stă o echipă numeroasă și trebuie să coordonezi cu toată lumea orice mișcare. La radio e altfel. Din momentul în care am intrat în studio, sunt eu și invitatul, regizorul știe exact ce are de făcut pe parcursul emisiunii și nu mă deranjează nimeni.

Personal, radioul îmi oferă mai multă libertate de acțiune. Dar și invitații se simt mult mai liberi la radio, decât la televiziune, unde au în față camere și lumini, care îi stingheresc.

Mă bucur că pe parcursul activității de jurnalist am reușit să fac de toate: presă tipărită, activitate didactică, comunicare, televiziune și radio. Această experiență mă ajută să-mi fac bine meseria și să fiu mulțumită de mine însămi”, ne-a spus Maria Dimineț.

Frecvent, în emisiunile pe care le moderează Maria invită psihologi, pentru a comenta fenomene sociale sau cazuri concrete ieșite din comun și care scandalizează opinia publică.

Ea însăși combină într-un mod reușit jurnalismul și cunoștințele pe care le are în domeniul psihologiei. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (USM), la care se predau și cursuri sumare de psihologie, iar în prezent urmează un masterat în Psihologie Socială (ULIM).

„Psihologia este o continuitate a procesului de autocunoaștere”

Când a fost atrasă Maria Dimineț de psihologie?

„Acum vreo trei ani. Este o necesitate de a mă cunoaște mai bine, de a-mi explica anumite stări și comportamente care mă dezavantajează și, în același timp, de a înțelege modul de gândire și comportament al altor oameni, inclusiv în raport cu mine.

Psihologia pentru mine este o continuitate a procesului de autocunoaștere, pe care l-am inițiat pe la 25 de ani, vârsta la care am realizat că nu-mi place ceea ce devenisem ca urmare a educației de acasă și am decis că trebuie să mă schimb. 

La acea vârstă nu aveam o personalitate definită, nu aveam încredere în mine, eram docilă în relația cu cei din jur, aveam multe prejudecăți. Aceste neajunsuri m-au determinat să iau mai multe decizii greșite, care mi-au făcut rău și au influențat negativ cursul vieții mele”, a povestit interlocutoarea. 

„Orice spune un jurnalist trebuie să fie fundamentat pe cunoștințe”

Cât de utile îi sunt unui jurnalist și Mariei Dimineț personal cunoștințele în domeniul psihologiei (inclusiv cele din domeniul psihologiei aplicate)?

„Un jurnalist trebuie să fie multilateral dezvoltat, pentru că el este persoana care contribuie direct la formarea opiniei publice. Orice spune un jurnalist trebuie să fie fundamentat pe cunoștințe, pe experiență profesională, dar nu pe prejudecăți și bârfe.

În opinia mea, filozofia, religia, sociologia, geopolitica și psihologia sunt domeniile care formează un jurnalist profesionist. Sunt domenii care te ajută să înțelegi evenimentele sociale, economice și politice din societate și din lume, să-ți formezi opinii documentate, să-ți eliberezi gândirea de preconcepții, să abordezi corect și obiectiv o problemă.

Cu referire la psihologie, e un domeniu care îl poate ajuta pe jurnalist să-și controleze emoțiile, să comunice eficient cu toată lumea, fie că e vorba de colegi, persoane cu statut în societate sau cetățeni de rând și să fie convingător”, a apreciat Maria.

„Oamenii doresc să iubească și să fie iubiți”

Recent, Maria Dimineț și-a lansat un proiect propriu – site-ul „Jurnal Intim” (www.jurnalintim.com), pe care publică articole pentru oamenii doritori să-și îmbunătățească viața și sunt receptivi la explicațiile și sfaturile psihologilor.  

© Photo : Egor TetiushevMaria Dimineț
 Maria Dimineț: Orice spune un jurnalist trebuie să fie fundamentat pe cunoștințe - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Maria Dimineț

Am solicitat-o pe Maria Dimineț să ne vorbească despre Jurnal Intim, să ne spună ce obiective își propune să atingă cu acest proiect. 

Пара кормит уток у озера в Симферополе, Крым - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2019
Societate
Dragostea fără răspuns: Greșeala celor care se îndrăgostesc de cine nu trebuie – Video

„Jurnal Intim este dedicat persoanelor care suferă în viața de cuplu sau care nu reușesc să găsească un partener potrivit pentru a construi o relație intimă armonioasă. Oamenii doresc să iubească și să fie iubiți, ceea ce este firesc, însă mulți nu înțeleg ce înseamnă iubirea. Unii o confundă cu atracția fizică și sexuală, stări care declanșează pasiune, pe termen de scurtă durată. Pentru alții iubirea înseamnă o relație în care partenerii de viață le satisfac toate necesitățile. Sunt percepții eronate despre dragoste, care îi determină pe oameni să construiască relații cu parteneri nepotriviți.

Adevărul este că iubirea este rezultatul muncii asupra unei relații de către două persoane. Iubirea este formată din ingrediente precum sunt sentimentele, respectul, bunătatea, toleranța, prietenia, responsabilitatea.

Și aici apare o altă problemă: cum poate omul să contribuie la formarea iubirii, când aceste componente ale iubirii îi sunt străine? El se implică într-o relație cu o persoană care, de asemenea, nu a cunoscut iubirea în familia de origine. În consecință, ambii aplică în relația comună modelele nesănătoase de interacțiune, pe care le definesc ca iubire. Evident că această relație va fi însoțită de neînțelegeri, certuri, abuz psihologic și fizic.

Ceea ce lumea nu înțelege este că într-o relație trebuie să pășești pregătit. Nu avem posibilitatea să ne alegem părinții și condițiile de viață în copilărie și adolescență. Însă mereu avem oportunitatea de a conștientiza problemele noastre lăuntrice, provocate de o educație nefavorabilă și să le rezolvăm. Nu este greu, trebuie doar să ne dorim acest lucru.

Altfel spus, înainte de a decide să formăm o familie, trebuie să ne rezolvăm traumele și fricile asociate acestora. Și să pășim în relația de cuplu despovărați de toate experiențele negative și suferințele cultivate în copilărie. Nu să venim cu problemele noastre și să obligăm partenerul de viață să le rezolve. Asta înseamnă abuz, nu iubire.

Jurnal Intim explică cauzele comportamentelor nesănătoase din viața intimă și vine cu recomandări pentru înlăturarea acestora. Sunt sigură, multe cupluri ar învăța să trăiască în iubire și armonie, dacă ar depune efort să se vindece de traumele trecutului”, a fost răspunsul Mariei.

„Sper mult ca atitudinea mea să încurajeze”

Postările Mariei Dimineț sunt foarte citite, apreciate și comentate pe Facebook. Iar pentru că a făcut publice unele detalii din viața ei personală, am întrebat-o dacă n-a avut temerea că astfel poate deveni mai vulnerabilă.

Виды Москвы - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2020
De ce Dumnezeu îngăduie suferința și necazurile și cum să scăpăm de ele - Video

„Am vorbit despre faptul că am trăit violența în familia de origine. Asta nu este despre viața personală, este despre un fenomen care afectează multe familii. În mahalaua în care am crescut, în fiecare a doua sau a treia familie exista violență. Așa cum era tradiția pe vremuri în sate, seara femeile ieșeau la poartă și își împărtășeau suferințele.

Noi am avut o vecină despre care am aflat că a fost bătută constant de soț abia după ce a fugit peste hotare, după 20 de ani de abuz. Ea nu vorbea despre suferința ei, respectiv nimeni nu bănuia ce i se întâmplă.

Am auzit de mai multe ori afirmația eronată că fenomenul violenței în familie nu există în țara noastră și înțeleg că această percepție e din cauza faptului că victimele violenței în familie nu vorbesc despre aceste experiențe. În calitate de fost copil, care și-a văzut mama abuzată fizic aproape zilnic, nu voi permite negarea existenței acestui fenomen. Și sper mult ca atitudinea mea să încurajeze victimele violenței în familie să vorbească și să ceară ajutor”, a răspuns Maria. 

Maria Dimineț a postat recent pe Facebook un video în care vorbește despre felul în care trebuie înfruntat un abuzator.

„A ajuta nu înseamnă să-l înveți pe om cum să-și trăiască viața”

„În ce măsură oamenii au datoria să-i ajute pe alți semeni? Despre ce aspecte ale vieții ar fi vorba? Și în ce cazuri este mai indicat să nu intervină?”, am mai întrebat-o pe interlocutoare.

© Photo : Egor TetiushevMaria Dimineț
 Maria Dimineț: Orice spune un jurnalist trebuie să fie fundamentat pe cunoștințe - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Maria Dimineț

„Și animalele se ajută reciproc când ajung în impas. E firesc să fii alături de semeni într-o situație dificilă.  Dacă omul ne cere ajutorul, îl ajutăm. Dacă vedem că suferă în tăcere și nu are curaj să se deschidă, reacționăm, dar nu ne prefacem că nu înțelegem.

Nu ajutăm atunci când omul îți spune direct că nu are nevoie de ajutor. Asta înseamnă că fie nu e pregătit să-și rezolve problema, sau cu adevărat se descurcă singur.

Este important de înțeles că a ajuta nu înseamnă să-l înveți pe om cum să gândească și să-și trăiască viața. Ajutorul înseamnă oferirea de alternative,  persoana decide dacă le acceptă sau le ignoră”, a răspuns Maria Dimineț.

Unul dintre citatele preferate ale Mariei Dimineț sună în felul următor: „Vrei ca lumea să se schimbe? Fă schimbări în propria ta lume” (Neale Donald Walsch).

Am auzit-o pe o jurnalistă cu o experiență de zeci de ani în radio spunând că „un post de radio se bazează pe personalități”. Contează numele, notorietatea jurnalistului. Dar, în plus, ascultătorii „citesc” instinctiv o personalitate complexă și din timbrul, modulațiile vocii prezentatorului. 

Un jurnalist precum Maria Dimineț nu poate fi auzit și uitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0