Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai puține solicitări pentru programul "Prima Casă": Iată motivul

© Sputnik / Mihai CarausVadim Îndoitu
Vadim Îndoitu - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Abonare
Criza pandemică a influențat semnificativ și numărul de dosare depuse în cadrul programului „Prima Casă”. Reprezentanții ODIMM afirmă că solicitările s-au redus practic în jumătate.
Mai puține solicitări pentru Programul "Prima Casă": Iată motivul

Pe parcursul anului 2020, băncile comerciale au acordat cu 13 la sută mai puține credite ipotecare, față de 2019. Potrivit datelor Organizației Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pe parcursul anului 2020 au fost depuse 1500 de solicitări cu privire la accesarea creditelor prin programul "Prima Casă", dintre care au fost acordate 1400 de garanții financiare.

Victoria Dercaci - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2021
Ce trebuie să știi când cumperi o locuință: Etape esențiale

"Băncile au avut perioade când nu au activat în regim normal, la unele persoane s-au diminuat veniturile și asta s-a resimțit. În comparație cu 2019, avem o diminuare a solicitanților practic în jumătate", a declarat pentru Sputnik șeful Direcției Garantarea Creditelor din cadrul ODIMM, Vadim Îndoitu.

Specialistul a menționat că pe parcursul anului precedent, în medie, valoarea unei locuințe procurate a fost de 600 de mii de lei, iar cele mai multe solicitări au venit din partea aplicanților cu vârsta de 31 de ani.

"Abia în a doua jumătate a anului, numărul solicitărilor a început să crească. În 2021, se așteaptă o creștere a cererilor pentru aplicarea la program", a conchis reprezentanul ODIMM.

De menționat este că de la lansarea programului și până în prezent au fost procurate peste 4800 de locuințe, mai mult de 90 la sută fiind cumpărate în orașele Chișinău, Bălți și Cahul. În zonele rurale cifra constituie peste 6,4%.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0