CHIȘINĂU 8 feb - Sputnik. Preşedintele ţării, Maia Sandu, a declarat într-o conferinţă de presă că în condiţiile în care Franța este țara care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în 2022, iar Uniunea Europeană va determina asistența pentru Republica Moldova pentru următorii șapte ani, restabilirea unui dialog activ cu Parisul are importanță majoră pentru ţara noastră.
Totodată, preşedintele Maia Sandu susţine că a discutat cu omologul său Emmanuel Macron despre provocările cu care se confruntă țara noastră și prioritățile de reformă, cum ar fi combaterea corupției, reforma justiției, necesitatea consolidării proceselor și instituțiilor democratice, asigurarea securității energetice, crearea mediului economic propice dezvoltării întreprinderilor, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă, impulsionarea dezvoltării la nivelul comunităților.
Sandu spune că a fost pus în discuţie şi subiectul legat de conflictul transnistrean şi situația geopolitică. Nu a fost uitat nici subiectul legat de progresele Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere.
"O veste importantă este faptul că Parisul intenționează să includă Republica Moldova în lista țărilor eligibile pentru asistența Agenției Franceze pentru Dezvoltare. Deja în luna martie o misiune de experți ai acestei Agenții va veni la Chișinău pentru a explora posibilele domenii de asistență", a anunţat Sandu.
Preşedintele mai spune că a vorbit cu oficialii francezi despre recunoaşterea permiselor de conducere ale cetățenilor Republicii Moldova care se află în Franța.
Maia Sandu s-a întâlnit cu potențiali investitori francezi, dar și cu reprezentanți ai companiilor care sunt deja prezente pe piața noastră.
"Îngrijorările investitorilor străini sunt aceleași ca și ale investitorilor autohtoni - neîncrederea în justiția moldovenească și încercările diferitor funcționari ai statului de a estorca bani de la companii. Altfel spus – corupția. Este inacceptabil ca, din cauza unor funcționari corupți, să pierdem oportunitatea deschiderii întreprinderilor și a locurilor de muncă pentru sute sau chiar mii de oameni", susţine preşedintele.
Totodată, oficialii au convenit asupra unei asistențe sporite în procesul de fortificare a claselor cu profil francez, prin dotarea liceelor cu materiale didactice de calitate, inclusiv digitale, prin formarea continuă a profesorilor și prin organizarea unor activități extra-curricular. Autoritățile franceze s-au angajat să sporească resursele financiare alocate Alianței Franceze din Republica Moldova și personalului acesteia în anul 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova